Wpis z mikrobloga

W lipcu 2017, zanim jeszcze system Halo wszedł do użytku, FIA szukała sposobu na ochronę głowy kierowcy. Zamiast znanego już wszystkim pałąka testowano wtedy "shield".

Vettel wyjechał na FP1 w bolidzie Ferrari z zamontowaną z przodu przezroczystą, poliwęglanową "tarczą". Miało to chronić kierowcę przed odłamkami, ale w przeciwieństwie do Halo nie zasłaniać widoku.

Mimo że FIA dawała mu priorytet, po krótkim teście na Silverstone porzucono tę koncepcję. Czy to dobrze, czy źle – to już pozostawiam do waszej interpretacji. Osobiście uważam, że system Halo wygląda o wiele lepiej, a z tą tarczą bolidy wyglądałyby prawie jak IndyCar. ( ͡º ͜ʖ͡º)

#f1 #ciekawostki
adam128256 - W lipcu 2017, zanim jeszcze system Halo wszedł do użytku, FIA szukała sp...

źródło: ferrarishield

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 14
@adam128256: Szyba nie chroni od góry, ma mniejszą wytrzymałość, a poza tym jej zastosowanie wymaga doprowadzenia powietrza do kierowcy co tylko komplikuje cały system. Wiadomo że Halo lepsze.
  • Odpowiedz
@adam128256: Podsumowanie Vettela ( tłumaczone i ukradzione z Oldf1wm.pl )

„Zalety – myślę, że nie muszę się nad nimi rozwodzić, wiem jaki jest cel tego systemu. Wady -testowałem dzisiaj rano tarczę, ale byłem trochę oszołomiony. Pole widzenia przed siebie nie jest zbyt dobre. Sądzę, że ma na to wpływ wygięcie osłony – dochodzi do dość sporego zniekształcenia obrazu. W dodatku pokonując proste czujesz, że odchylenie powietrza popycha twój kask do
  • Odpowiedz
Jedno i drugie wygląda jednakowo c-----o. Natomiast, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, halo siłą rzeczy z założenia jest lepsze i dlatego to rozwiązanie wybrali. Poza tym już kilka razy uratowało kierowców.
  • Odpowiedz
@Mave: do tego dochodzi jeszcze czyszczenie tej szyby. Z bolidow odpada cala masa syfu podczas wyscigu, w szczegolnosci kawalki gumy z opon (zobacz ile po wyscigu lezy tego poza linia wyscigowa).

A w warunkach deszczowych?.. nawet nie pytaj

@glos_zenady no wsiadajac do auta zwroc uwage ile pola widzenia zabiera Ci np lusterko wsteczne (wewnetrzne) albo slupek A. A iednak jakos sie jezdzi. Do wszystkiego idzie sie przezeyczaic
  • Odpowiedz