Wpis z mikrobloga

Na podstawie zamieszczonych rocznych podsumowań z tej strony rządowej wyszło mi na to że Polska w latach 2004 - 2025 zyskała na wejściu do UE nieco ponad 164 miliardów euro. I niech który konfederata mi rzuci że straciliśmy na UE xD
https://www.gov.pl/web/finanse/transfery-polska-ue-unia-europejska

#bekazprawakow #polityka #uniaeuropejska #euro
MarianoaItaliano - Na podstawie zamieszczonych rocznych podsumowań z tej strony rządo...

źródło: image

Pobierz
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@whos_your_daddy_snakegirl: @MarianoaItaliano Ale to jest tylko część układanki. Bo to tylko bezpośrednie transfery z EU do PL. A zyski z przystąpienia do Wspólnoty są niebotycznie większe: zniesienie ceł, ułatwienie przepływu towarów i usług, napływ prywatnych inwestycji, ujednolicenie oraz standaryzacja praw, łatwiejsze zawieranie umów międzynarodowych, wielokrotne zmniejszenie biurokracji w kontaktach między Polską a innymi krajami EU. Potężny napływ gotówki wynikający z pracy emigrantów, którzy na przestrzeni tych dwóch dekad przywieźli
  • Odpowiedz
zniesienie ceł, ułatwienie przepływu towarów i usług, napływ prywatnych inwestycji, ujednolicenie oraz standaryzacja praw, łatwiejsze zawieranie umów międzynarodowych, wielokrotne zmniejszenie biurokracji w kontaktach

@jaqqu7: Nie masz pojęcia o czym piszesz. Polityka wizowa, wspólne zasady bezpieczeństwa i przepływ "imigrantów" to zasługa Schengen, UE nie ma z tym nic wspólnego.
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: to mowa o konkretnych transferach pieniężnych do/z samej UE. A ile bilionów wręcz złotych z inwestycji prywatnych, zwiększenia importu/eksportu po otwarciu rynków, to jest abstrakcja.
  • Odpowiedz
@whos_your_daddy_snakegirl: nie sil się, dopóki nie będziesz dochodził po przeczytaniu tego wpisu, dopóki coś im nie będzie pasować i będą próbować Ci udowodnić, że się mylisz, bo białe nie jest białe, lecz białe jest białe. Cóż, po prostu nikt ich nie poinstruował co robić w takiej sytuacji, więc głupieją.

Ja spróbuję przytoczyć kilka argumentów przeciwko(wiem, że jesteś za, więc jestem ciekaw twojej opinii), proszę zważyć, że raczej będą "ogólne" i
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: IMO:
Ta tabelka jest wielkim niedomówieniem, bo nie uwzględnia:
1. Ile zaoszczędzały rodzime firmy na cłach, jakie musiałyby płacić, gdybyśmy nie byli w UE, przez co mogły się rozwinąć mocniej.
2. Jaki kapitał do nas przyszedł z krajów UE i z innych, gdzie firmy z UE/USA/i innych krajów, u nas prowadzą działalność i produkcję, której by najprawdopodobniej nie wprowadziły, gdybyśmy nie byli w UE, bo choćby cła.

To dzięki UE wchodzimy do G20,
Arkass - @MarianoaItaliano: IMO:
Ta tabelka jest wielkim niedomówieniem, bo nie uwzgl...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: @jaqqu7 Panowie, najgorsze jest to, że konfederaci, pisiory, którzy chcą opuścić UE oraz inne osoby popierające polexit. K---a tego nie zrozumieją, nawet ta prosta tabela wymaga, minumim wiedzy z podstawówki, a już nie piszę, że analiza i argumenty @jaqqu7 są dla powyższych, jak czarna magia 😄
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: a gdzie jest wyliczenie strat wynikających z wdrażania unijnych regulacji ? Widzisz, że jakaś firma powstała dzięki UE, ale nie dostrzegasz, że 2 inne padły dokładnie z tego samego powodu. To raz. Dwa - ile zarobiliśmy dzięki tym pieniądzom ? Trzy - ile z tej kasy poszło w błoto na zasadzie "bierzemy 100k dofinansowania na ławkę w centrum miasta" ?

No i ostatnie - konfederaci zawsze byli za pobytem
  • Odpowiedz