Aktywne Wpisy

Wojciech_Skupien +114
Ktoś wmówił ludziom na etatach po 7k na rękę, że droga do bogactwa wiedzie przez ETF-y. „Panie, procent składany”, „dywersyfikuj portfel”, „500 zł miesięcznie i emerytura marzeń”. A potem zamrażają kasę na dekadę, żeby odkryć, że są 1200 zł do przodu. Odmawiają sobie nowych spodni, bo przecież są inwestorami, a w praktyce są tylko planktonem, który dokarmia wieloryby. Książki o Buffetcie, mądre miny, mentalność wilków z Wall Street, a kapitał jak na

cecyl +251

https://www.gov.pl/web/finanse/transfery-polska-ue-unia-europejska
#bekazprawakow #polityka #uniaeuropejska #euro
źródło: image
PobierzSzczerze spodziewałem się więcej bo to średnio jest połowa rocznego kosztu 800+
[165/20]*4,20 = 34,65
W skali wydatków państwa jak podzielisz sobie przez 20 lat to te liczby nie robią już aż takiego wrażenia.
Musielibyśmy w sumie obliczyć w skali inflacji, jak to wygląda w dzisiejszych kwotach.
Jak sobie podstawie to do dochodów budżetu państwa w ustawie budżetowej za 2026 to te 35 miliardów to ledwo
Przecież w ostatnim zdaniu to napisałem (-‸ლ)
@jaqqu7: Nie masz pojęcia o czym piszesz. Polityka wizowa, wspólne zasady bezpieczeństwa i przepływ "imigrantów" to zasługa Schengen, UE nie ma z tym nic wspólnego.
Ja spróbuję przytoczyć kilka argumentów przeciwko(wiem, że jesteś za, więc jestem ciekaw twojej opinii), proszę zważyć, że raczej będą "ogólne" i
Ta tabelka jest wielkim niedomówieniem, bo nie uwzględnia:
1. Ile zaoszczędzały rodzime firmy na cłach, jakie musiałyby płacić, gdybyśmy nie byli w UE, przez co mogły się rozwinąć mocniej.
2. Jaki kapitał do nas przyszedł z krajów UE i z innych, gdzie firmy z UE/USA/i innych krajów, u nas prowadzą działalność i produkcję, której by najprawdopodobniej nie wprowadziły, gdybyśmy nie byli w UE, bo choćby cła.
To dzięki UE wchodzimy do G20,
źródło: image
PobierzNo i ostatnie - konfederaci zawsze byli za pobytem