Wpis z mikrobloga

Na podstawie zamieszczonych rocznych podsumowań z tej strony rządowej wyszło mi na to że Polska w latach 2004 - 2025 zyskała na wejściu do UE nieco ponad 164 miliardów euro. I niech który konfederata mi rzuci że straciliśmy na UE xD
https://www.gov.pl/web/finanse/transfery-polska-ue-unia-europejska

#bekazprawakow #polityka #uniaeuropejska #euro
MarianoaItaliano - Na podstawie zamieszczonych rocznych podsumowań z tej strony rządo...

źródło: image

Pobierz
  • 88
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To teraz policzmy ile wart byl kazdy polak ktory na stale wyjechal do UK, DE po wejsciu shengen i ile na tym stracila polska, bo cyferki ze mamy droge no spoko, ale gdzie sie podzialo 2mln ludzi i jak bardzo zrujnowalo nam to demografie, bo to np, brak kolejnych pokolen, to jakby stoczyc wojne i stracic 2mln ludzi na niej. Pieniadze sa w tym zestawieniu gowno warte. Swietnie to widac w konflikcie
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: nie ma nic za darmo, niemieckie i francuskie firemki zgarnęły śmiesznie nisko opodatkowane miliardy euro wchodząc do Polski, a teraz eurokomuchy doją nas kolejnymi opłatami ekologiczno-klimatycznymi oraz nękają kolejnymi nakazami i zakazami, co skutecznie utrudnia życia i sztucznie zwiększa jego koszt.
  • Odpowiedz
https://youtu.be/TgArBQIGuy8

Warto też wiedzieć że UE jako dokument założycielski ma tzw traktakt z Venteme i ma korzenie kominstyczne.
UE ma być federacja Europejksa pod zarządem Niemiec na wzór USA.

Komunizm był między narodowy i zwalczał Państwa Patriotyczne tak jak powoli UE taktyką powoli gotującej się żaby
SirPeacefull - https://youtu.be/TgArBQIGuy8

Warto też wiedzieć że UE jako dokument z...
  • Odpowiedz
Czyli średnio rocznie około 31 miliardów złotych. Lepiej mieć niż nie mieć. Ale dla porównania koszt 800+ to rocznie około 65 miliardów.
Ale nie były to pieniądze za darmo, tylko wiązały się z zamknięciem wielu branż, z oddaniem ogromnej części suwerenności i rynku. Co więcej były to zasadniczo fundusze celowe, przyznawane na konkretne projekty, które nie zawsze były potrzebne lub priorytetowe i często gminy zadłużały się by móc wykorzystać te pieniądze, musząc
  • Odpowiedz
Ja zawsze miałem sceptyczne spojrzenie. Pewien człowiek kiedyś mi powiedział że jeżeli są korzyści to są i straty :)
Dla państw starej Unii i to Trzeba sobie jasno powiedzieć przyjęcie Polski to była inwestycja. To że dostajemy dużo pieniędzy to jedno a to że wracają w większości one do starej UE to drugie.
Nie wiem czy wykopki pamiętają coś takiego jak np kwoty mleczne i regulacja rynku cukru przez które zahamowały rozwój
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: @Arkass: Wybaczcie mi, ale patrzę na tę tabelkę i... odczuwam pewien niedosyt. Podobnie jak Mirek @panpromo09 zauważam, że bilansu strat i korzyści Polski na uczestnictwie w UE nie można uprościć wyłącznie do bilansu finansowego z transferów. Ta tabela i jej wynik są niestety... zaledwie małym ułamkiem całości i nie obrazują naszego bilansu z UE w sposób kompletny. Pomija on koszty związane z przyjęciem unijnych regulacji, wydatkami
  • Odpowiedz
Zyski z bycia w EU są wielokrotnie większe niż te ok 165 mld euro.

@jaqqu7: Wyznawcy Konfederacji/PiS będą krzyczeli, że koszty obecności w EU to 196 mld bo dostaliśmy 98 mld i musimy je zwrócić a drugie tyle zarezerwować w budżecie bo... to są inwestycje dofinansowywane w 50%.

Rozumiesz, 98 mld z EU (do zwrotu) i dodatkowo 98 mld z budżetu - czego nie rozumiesz - dwieście mld w plecy!!!
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: fajnie, a ile poszlo na inwestycje ktore obciazaja podatnika w spopsdob ciagly ? np. aquaparki
ile z tego poszlo do zagramanicznych korpo ktore u nas cos budowalo ?
ile poszlo na inwestycje ktore 'trzeba' zrobic bo glownym kryterium bylo zeby ta czesc unijna sie nie zmarnowala ?
ile poszlo na strefy ekonomiczne ktore trzeba przygotowac - drogi,media a potem zwolnienia podatkowe zeby firmy mogly w tani sposob ustawic poziom
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: ale wiesz, ze konfederacja nie zarzuca, ze łunia nie była dobra i nie opłacało się do niej wchodzić. Robił to tuskowy cziłała twitterowy o nazwie konta Roman Giertych. Jesteś młody, masz pamięć złotej rybki albo celowo pomijasz fakt, że to uśmiechnięci mają w swoich szeregach najbardziej zajadłych wrogów unii europejskiej, którzy w latach 2002-2003 poświęcali swoje prywatne pieniądze aby przejechać cały kraj i namawiać Polaków aby referendum w------i do
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Owszem, obiektywnie zalety bycia w UE raczej przewyższą argumenty przeciw. Tylko przedstawiasz jedną stronę medalu. Same przychody, bez uwzględnienia innych ukrytych wydatków.

Wydatkiem nazywasz jedynie składkę członkowską oraz ewentualne zwroty dotacji, tymczasem unijne pieniądze, jakie Polska otrzymuje, wracają do jej członków w postaci kontraktów na usługi albo np. zapłaty za maszyny i urządzenia.

Tylko z każdego przekazanego nam euro Niemcy odzyskują około 80-95%, szacuje się, że w przypadku transformacji energetycznej może
  • Odpowiedz