Wpis z mikrobloga

Claude code to już naprawdę wysoki level. Na frontendzie nie znam się kompletnie, a w 60 minut zvibecode'owałem we flutterze w pełni funkcjonalny, z dobrym designem moduł rejestracji i logowania przez mail + oauth przez sociale zintegrowany z AWS cognito z full testami i dokumentacją. Jedyne co robiłem to klikałem approvale w IDE na to co agent mi podrzucał. I pomyśleć że w jakimś korpo klepią takie coś pewnie przez 2 sprinty xD. Jak byłem sceptycznie nastawiony do tego co wypluwa AI to teraz to całe p--------o o zabieraniu pracy wydaje mi się realne ( ͡° ͜ʖ ͡°), Albo zostaniemy prompt enegineerami xD
#programowanie #ai #claude #pracait
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kszych Wydaje mi się, że w obecnych czasach po prostu zmienia się sposób pracy. Juniorzy coraz częściej będą pełnić rolę operatorów i nadzorców AI, a nie osób piszących kod „z palca”. Trudno sobie wyobrazić, żeby początkujący programista tworzył skomplikowane rozwiązania ręcznie, skoro AI potrafi wygenerować to w kilka minut podczas gdy junior po miesiącu nie osiągnąłby nawet podobnego efektu. Claude czy inne modele robią rzeczy w godzinę, które kiedyś były poza
  • Odpowiedz
  • 1
@chaddeveloper: na początku narobił trochę bałaganu, ale jak poprosiłem o refactor to pięknie pozmieniał struktury, poprzenosił i powydzielał. Zrobił nawet procentowe podsumowanie redukcji kodu w poszczególnych plikach i powypluwał ilość reużywalnych komponentów xD Jedyny minus że mam już wykorzystane prawie 30% limitu mojego miesięcznego pro planu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kszych: jak z jakością tego kodu? W PHP czy w Javie jest tragicznie, albo ja piszę tragiczne promptly, wez spróbuj zrobić mały refaktor i zmianę funkcjonalności…

@chaddeveloper: co ty p--------z, w Javie jakość kodu jest idealna

ja vibe coduje około 1000-2000 linii bardzo dobrego kodu na poziomie mida. Nawet mówie mu żeby nawalił dużo zasad SOLID KISS DRY Chuje Muje Observery Template Method Strategie i wszystko ogarnia. Dużo
  • Odpowiedz
@kszych: no ale to głównie dlatego, że takich modułów na necie jest pewnie z 100 tysięcy. Co drugi junior na studiach piszę taką apke z rejestracją. Problem pojawia się jak trzeba napisać coś typowego dla danego systemu. Przecież to tak naprawdę: parę zapytań SQL, parę handlerow na jakieś rest API: login, register, refresh, użycie jakiś libek np. do generacji jwt tokenów + zapięcie tego na froncie i ładne wyświetlenie. Takie
  • Odpowiedz
  • 0
@Zimm3man: niby tak, ale ile tak naprawdę produkcyjnych systemów ma jakąś mega skomplikowaną logikę biznesową i złożone algorytmy? Wiekszość z nas klepie CRUDy i mapowanie jednych usług na drugie. Już o froncie nie wspominam bo tam przeważnie większość logiki delegowane jest na backend.
  • Odpowiedz
@kszych: W sumie dość sporo, ale głównie to są firmy produktowe, które mają jakiś HW np. intel, nokia, motorolla, ericsson, cisco (z produtkowych), z kołchozów to np. globallogic, luxsoft (soft pod bmw np.). Trochę w sumie zależy od stacku technologicznego. Niektóre języki często determinują czy będziesz pisać crud'y czy nie. W c++ też spotkałem projekty oparte na mikroserwisach i architektrze cloudowej, a REST API / gRPC było tam używane tylko
  • Odpowiedz
@kszych: Jak tak popytałem po znajomych w różnych korpo, to prawie wszędzie zakazane jest używanie IDE z asystentem AI (np. cursor, itd.), ze względu na strach przed wyciekiem danych/kodu.
Jedynie można Chaty, ale też nie zawsze, bo np. wiele firm pozwala tylko np. MS365 Copilota, który ma dopiero GPT 5.0.

Oczywiście ludzie używają na własną rękę, żeby sobie robotę przyspieszyć. A jak bedzie jakiś wyciek, to się zwolni pracownika i
  • Odpowiedz
@kszych: Polecam dla projektu/aplikacji przygotować plik opisujący biznes, architekturę kodu i systemu, itd. I go podpinać w każdym prompcie, a przy okazji kazać mu go aktualizować.
  • Odpowiedz