Wpis z mikrobloga

#pracbaza #studbaza #korposwiat #praca #studia Jak tu nie być złym jak u mnie w pracy studenci zarabiają po kilkanaście tyś zł na rękę (zlecenie), gdy duża część osób zarabia niewiele ponad minimalną krajową, a wykonują o wiele trudniejszą i odpowiedzialną pracę na UoP. Praca tych studentów polega na przepisywaniu danych do komputera, tych, których nie zrobił sam system. Studenci mają lepsze zarobki niż ich przełożeni. Oczywiście na początku to są zarobki w okolicy minimalnej krajowej, ale jak się już pozna system to można robić to o wiele sprawniej i trzepać kokosy.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@luji: akurat ja mam sporo lepszą płacę niż minimalna, choć i tak wiele brakuje do takich pensji. Musiałbym zarabiać trochę ponad 17 000 zł brutto, a pracodawca powiedzmy 20 000zł (brutto brutto)
  • Odpowiedz
Raczej ukierunkowanym kierunkiem powinno być w------e sztucznego b2b niż patrzenie ile mlodzi ludzie zarabiają dzięki uldze od pit lub zwiększenie w końcu progów podatkowych które są śmiesznie niskie
  • Odpowiedz
@luji: jeszcze składki emerytalne, zdrowotne itp. Gdyby studenci do 26 roku życia nie byli lepiej traktowani na zleceniu to zleceniodawcy byłoby obojętnie czy by zatrudnił studenta czy np 30 latka, bo musiałby zapłacić takie same koszty.
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: nie tyle trudne, co upierdliwe, praca mało rozwijająca (w sensie umiejętności), w zależności od wydajności uzyskujesz różne zarobki, w przeciwieństwie do UoP o stałej miesięcznej pensji + ewentualnie okresowej premii. Tam każde kilka minut przerwy może chyba sprawić, że ktoś inny wklepie te dane i zarobi sporo kasy.
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: tak, wszystko zależy od tego co trzeba wklepać, niektóre zadania w kilka minut, niektóre kilkanaście. Ogólnie liczy się ilość, ale ważne by nie było błędów, bo później trzeba poprawiać i może być obniżona pensja. Praca może być zdalna, po okresie wdrożenia i dużo osób tak robi. bo czas dojazdu do biura i z powrotem to czas stracony i stracony zarobek
  • Odpowiedz