Wpis z mikrobloga

✨️ Problemy z powrotem do biura w korporacji
Ostatnio moje #korpo wymyśliło sobie return to office na dwa dni w tygodniu. Co mi grozi za olewanie tego obowiązku zakładając, że wyniki mam dobre (senior klikacz excela i sapa here)? Może nie tak, że wcale bym nie jeździł, ale raz w tygodniu albo i rzadziej. Niestety mam 3.14erdolniętą kierowniczkę i trochę się o to przywala, podczas gdy większość kadry zarządzającej póki co dalej ma to w dupie i nie ścigają swoich, nawet w moim departamencie. Do tej pory był raz w tygodniu, i nawet jeździłem (kupiłem mieszkanie 70km od wojewódzkiego, nie chciałem być zakredytowanym pod korek na kurnik trybikiem w top 5 do czasu zastąpienia mnie Pajeetami), ale wtedy się jeszcze nie przywalali o to. Wyniki mam dobre, team też, niestety uparli się na powrót "bo inne firmy też wracają" i nie wiem co robić. Branża automotive here, więc i tak podwyżek się nie spodziewam. Moją pracę da się oczywiście wykonywać w 100% zdalnie. Na moją korzyść jest to, że 2 z 5 osób w teamie rzuciły papierami (powody różne, powrót do biura też). Próbować olewać ich gadanie i nie chodzić czy krótka piłka "albo home office albo wypo"? A może inne rozwiązanie?
#korposwiat #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Problemy z powrotem do biura w korporacji Ⓘ
Ostatnio moje #korpo wy...

źródło: nosacz_memy_praca_4

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: co masz w umowie o pracę? Masz 100% zdalnie? Raczej bym próbował tłumaczyć decyzję i starać się przepchnąć ten jeden dzień w tygodniu.

Z drugiej strony w taki sposób mogą robić redukcje zatrudnienia i nie zastępując odchodzących osób.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: U mnie było tak, że cały zespół był w innym mieście. W moim też było biuro firmy ale po prostu powiedziałem szefowi, że to raczej bez znaczenia czy pracuję zdalnie z domu czy z biura. Dodałem, że będą musieli dodatkowo dostosować przestrzeń biurową, w której miałbym te 3-4 dni w miesiącu pracować do wymogów klienta (dział finansowy firmy z wymaganiami bezpieczeństwa z kosmosu) i uznali, że lepiej jak zostanę
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Zaklad_Gospodarki_Odpadami picrel semirelatywny. Liczyłem na zwiększenie komentarzy pod moim wyznaniem, ale na temat a nie rant na czasy szkolne...
@ZjadamChmury cwaniaczki zrobiły tak jak większość korpo. W momencie skodyfikowania przez PiS pracy zdalnej sporządzili wraz z podwyżką inflacyjną aneks do umowy, w którym widnieje informacja o częściowo zdalnym charakterze pracy, a po dalsze szczegóły odsyłają do regulaminu pracy. Oczywiście regulamin pracy zmieniają jednostronnie na niekorzyść pracowników.
  • Odpowiedz
@krebul był gdzieś taki case już?

@mirko_anonim: Dyscyplinarka za odmowę stawienia się w pracy na bezpośrednie, zrozumiałe i zgodne z prawem polecenie? Tak, klasyka np. na budowach jak ktoś zachlał ;). Najpierw zabawa w upomnienie, naganę, i dopiero dyscyplinarka, ale w takim rozkładzie jak masz to się może rozegrać w ciągu tygodnia i sąd pracy IMO nie stanie po Twojej stronie.

Pracując na UoP dajesz pracodawcy pełne prawo do
  • Odpowiedz