Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #samochody #gospodarka
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Najpopularniejsze-SUV-y-traca-na-wartosci-W-trzy-lata-co-najmniej-jedna-trzecia-9045843.html
mazda cx-30 spadek wartości w 3lata: -29,0%
a

Na drugim końcu zestawienia znalazł się znacznie mniej popularny w Polsce opel frontera oraz trzy „chińczyki”: mg hs, jaecoo 7 i omoda 5, których spadek wartości przekroczył 40 proc. a w przypadku jaecoo i omody wyniósł 46,5 proc.
widmo82 - #motoryzacja #samochody #gospodarka 
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Najpo...

źródło: maxresdefault

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@widmo82: kto kieruje sie utrata wartosci przy wyborze nowego auta, to go po prostu na takowe auto NIE STAC. Mam sie telepac dziadowska Toyota, bo wedlug Januszy jest to wzor niezawodnosci i dlatego wartosc spada mniej drastycznie? Litosci.
  • Odpowiedz
@kimunyest95:

kto kieruje sie utrata wartosci przy wyborze nowego auta, to go po prostu na takowe auto NIE STAC.

Przecież "stać" oznacza właśnie możliwość pokrycia tej utraty. Droższe auto z niższą utratą kosztuje tyle samo, co tańsze z większą.
  • Odpowiedz
zeby drugi/trzeci wlasciciel byl zadowolony ;)

@neon71: oczywiście, ale tylko żeby potem nie było płaczu, że jak chcesz sprzedać, to musisz schodzić z ceną dużo poniżej średniej dla tego modelu ¯\(ツ)/¯ Znam z własnego otoczenia, chłop kupił BMW X7 - lakier wiśniowy, w środku jasne skóry, do tego kryształowa gałka od biegów. Taka zajebista kombinacja, że sprzedaje go już ponad rok, a do kompletu nie chce tego nawet żaden komis
  • Odpowiedz
i koniecznie musisz kupic w dobrym kolorze, zeby drugi/trzeci wlasciciel byl zadowolony ;)

@neon71: + pokrowce na fotele i kierownicę (BTW we firmie w 4 letniej Toyocie RAV4, 100kkm nalotu, kierownica się zaczęła kruszyć jak w 20 letnim oplu - JAKOŚĆ xD)
  • Odpowiedz
@widmo82: ale kto normalnie kupuje nowy samochód po to, żeby go sprzedać za 3 lata? Przecież samo to jest w sobie bez sensu.
Do tego jeśli ktoś się kieruje POTENCJALNĄ utratą wartości to niech lepiej nie kupuje wcale, jeździ komunikacją miejską, a zaoszczędzone pieniądze wpłaci na 3-letnią lokatę to zobaczy ile zarobi (a na bank nie straci nie licząc inflacji).

Poza tym - "eksperci szacują, że" - takim ekspertem to
  • Odpowiedz
  • 4
@kompek

BMW X7 - lakier wiśniowy, w środku jasne skóry, do tego kryształowa gałka od biegów.

Na podstawie opisu mogę stwierdzić, że bardzo ładny konfig. I takie coś się nie sprzeda, bo przeciętny polak woli jak jest szaro, buro i ponuro.
  • Odpowiedz
@kompek: wyślij linka z ogłoszeniem, bo jak rok sprzedaje to na pewno jest dostępne. Ocenimy czy to wina "kombinacji" czy ceny 20% powyżej rynku. Już widzę jak ktoś przegląda ogłoszenia, patrzy "o jaki dobry stan zadbany, mocny silnik, super cena, no ale ta szklana gałkaaa nieee, szukam dalej"
  • Odpowiedz
@mayte25: nie mam linku, bo go nigdy o to nie pytałem ¯\(ツ)/¯ Po co miałem szukać go na otomoto, skoro mogłem obejrzeć na żywo?
Ale z tego co pobieżnie sprawdziłem to chyba już się poddał, bo nawet nie widzę oferty w takiej konfiguracji - i w sumie miałoby to sens, bo od jakiegoś czasu pytanie "jak idzie sprzedaż X7" to był gwarantowany sposób, żeby go p-------ć xD
  • Odpowiedz
@Leniek: Ale czy ja cokolwiek konfrontuję z chińskimi samochodami?

Jazda Toyota sprawia podobną przyjemność, co jazda Suzuki, Dacią czy wozem drabiniastym. Do celu dowiezie, ale przy okazji można ogłuchnąć.
  • Odpowiedz