Wpis z mikrobloga

Minął 16. (z 67) dzień wakacji.

W ciągu ostatniej doby miało miejsce 5 wypadków śmiertelnych w których zginęło 5 osób.

64 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
68 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
8 osób zmarło w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.

Czyli w trakcie wakacji w 72 wypadkach zginęło w sumie 76 osób.

W poprzednich latach statystyki po 16. dniu wakacji wyglądały następująco:

Rok temu (wakacje 2025):
2 wypadki / 2 ofiary śmiertelne w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
73 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
75 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji

2 lata temu (wakacje 2024):
5 wypadków / 5 ofiar śmiertelnych w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
106 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
112 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji

Ponadto z wczoraj:
357 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - w ciągu ostatniej doby, co daje
4.508 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - od początku wakacji

58 wypadków drogowych w ciągu ostatniej doby, co daje
1.084 wypadki drogowe od początku wakacji

63 rannych w wypadkach w ciągu ostatniej doby, co daje
1.259 rannych w wypadkach od początku wakacji

Utonięcia:
2 utonięcia w ciągu ostatniej doby
43 utonięcia od początku wakacji

UWAŻAJCIE NA SIEBIE!
i na debili na drodze

źródło mapy
interaktywna mapa
DLACZEGO MAPA PODZIELONA JEST W TEN SPOSÓB
źródło dodatkowych statystyk
źródło statystyk o utonięciach

-------
Jeżeli podoba Ci się to co robię, to możesz postawić mi wirtualną kawę.
buycoffee.to/salido Dziękuję!

#smiertelnewypadki
Salido - Minął 16. (z 67) dzień wakacji. 

W ciągu ostatniej doby miało miejsce 5 wyp...

źródło: 1-479086-7

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 229
Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Pomorskie. Wypadek w Mściszewicach. Tutaj link. 17-letni kierowca Volkswagena bez uprawnień i będący pod wpływem promila alkoholu, jadąc drogą leśną, z nieustalonych przyczyn zjechał na prawe pobocze, a następnie do przydrożnego rowu, gdzie doszło do dachowania pojazdu. Według ustaleń funkcjonariuszy, w chwili zdarzenia autem podróżowało dziewięć osób, w tym pięć wewnątrz pojazdu i cztery siedzące na jego dachu. 17-letni pasażer został przetransportowany do szpitala, gdzie
Salido - Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Pomorskie. Wypadek w...

źródło: FB_IMG_1783866553880

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 32
Liczba wypadków liczona tylko ze świecących kropek - policja czasem dorzuca inne do ogólnej puli.

Wypadki - łącznie 64 po 16. dniu wakacji

W. mazowieckie 16
W. wielkopolskie 8
  • Odpowiedz
@Salido:

17-letni pasażer został przetransportowany do szpitala, gdzie zmarł na skutek odniesionych obrażeń. Kierowca został zatrzymany i będzie odpowiadał jak osoba dorosła.

Ile dostanie? Biorę po sto złotych i słucham państwa?

• Odpowiedz
  • 67
@kapitan-serwatka: a jak dla mnie tutaj to mógłby i nic nie dostać. Cała dziewiątka to totalni debile. N------i się i wszyscy zgodnie wpadli na pomysł, żeby pojeździć autem z ludźmi na dachu. Zmarły jest sam sobie winien, bo dobrze znał stan kierowcy i nikt go siłą do auta albo na dach nie pchał
  • Odpowiedz
@Salido: k*rwa, ale combo idiotow się zebrało:

1. bez komentarza
2. Szybko ale bezpiecznie
3. Tutaj i tak nic nie jeździ (ewentualnie muszę odpisać na smsa)
4. Rower uprzywilejowany
5. Szybko ale bezpiecznie
  • Odpowiedz
@Salido: w tym Volksvagenie w Msciszewicach musiała być niezła impreza xd brak wyobraźni i presja ziomali by wsiaść do auta bo "mordo k---a co nie wsiadziesz hehehe nie bądź p---a melanżyk jest hueueueue" przypomina mi się wydarzenie z dawnych lat jak miałem jakieś 18, co prawda nie ja prowadziłem ale też była szansa że bym się znalazł w takim zestawieniu xd straszne to było cały czas wyobrażałem sobie że w
  • Odpowiedz
nieco ponad 2 tygodnie i zatrzymano 4500 pijanych kierowców. Matko i córko. Kraj bandytów drogowych.

@Cukrzyk2000: ostatnio było znowu głośno o tym Mustangu zabranemu pijanemu (2,2 promila). Najwięcej polubianych komentarzy miały te, w których oskarżano policję o to, że wręcz ukradziono mu to auto. Kraj alkoholików.
  • Odpowiedz
@Tozsamosc_prawdziwa: młodość się wiąże z brakiem rozsądku częściowo, myślę ze spora część ludzi ma w swojej młodzieńczej imprezowej przeszłości jakąś historię w której gdyby mieli mniej szczęścia mogliby zginąć, im po prostu tego szczęścia zabrakło
  • Odpowiedz
@Ogau: tylko rodzina tego co zginął będzie krzywo patrzeć na rodziny tych co żyją - "dlaczego zginął nasz syn a nie ich"
  • Odpowiedz
@Pawel993: bo wykrywalność jest śmieszna, a jak policja robi te masowe kontrole trzeźwości to ludzie krzyczą ze nielegalne, ze konstytucja, ze opresyjny aparat państwowy każe im nie chlać przed jeżdżeniem samochodem
  • Odpowiedz
@Pawel993: za mało, za prędkość też za mało. Kierowców to powinno się orać. Przekroczenie prędkości o ponad 10km/h w terenie zabudowanym 1000 PLN to by się nauczyli. Do tego spowodowanie wypadku po pijaku ze skutkiem śmiertelnym to z 15 lat minimum. Teraz jest tak, że spowodujesz wypadek to często ci prawka nie zabiorą nawet. ZłApia Cię po pijaku to 25k PLN wzwyż i 3 lata w zawieszeniu na 5 plus
  • Odpowiedz