Wpis z mikrobloga

Jak upaćkany fioletem. Niektóre ptaki wyglądają trochę tak, jak gdyby ktoś próbował przekolorować ich zdjęcia w programie do edycji grafiki i nagle rozjechały mu się suwaki kolorów. Jednym z przykładów może tu być motylik niebieskobrzuchy (Granatina ianthinogaster) - niewielki ptak z rodziny astryldowatych żyjący we wschodniej Afryce.

Samce motylików są rudobrązowe z intensywnymi, fioletowoniebieskimi plamami wokół oczu, mają też fioletowoniebieskie brzuchy z nieregularnymi, rudymi przeplamieniami. Samice i osobniki młodociane są z kolei jaśniejsze i mają mniejsze, srebrzystoniebieskie plamki dookoła oczu.

Motyliki niebieskobrzuche najchętniej zasiedlają kolczaste krzewy, gaje akacjowe, otwarte lasy z rozległymi obszarami trawiastymi, a także pola uprawne. Żywią się nasionami traw, owadami, termitami i małymi pająkami. Z reguły łatwo akceptują obecność ludzi i nie są bardzo płochliwe, ale trzymają się na dystans. Zwykle można je zaobserwować w parach lub w małych grupach.

#ciekawostki #przyroda #natura #zwierzeta #ptaki #ornitologia #afryka #gruparatowaniapoziomu
tag serii: #7ciekawostekprzyrodniczych
Apaturia - Jak upaćkany fioletem. Niektóre ptaki wyglądają trochę tak, jak gdyby ktoś...

źródło: Grenadier-Purple

Pobierz
Apaturia - Jak upaćkany fioletem. Niektóre ptaki wyglądają trochę tak, jak gdyby ktoś...
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Apaturia

Niektóre ptaki wyglądają trochę tak, jak gdyby ktoś próbował przekolorować ich zdjęcia w programie do edycji grafiki i nagle rozjechały mu się suwaki kolorów.

Myślałem, że w dalszej części będzie dlaczego ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@mk321: Natura ;) Też byłam ciekawa, ale tak na szybko nie znalazłam szczegółowych informacji poza tym, że niebieskofioletowe upierzenie u samców ma na celu zwracać uwagę płci przeciwnej. Rudobrązowe pióra mogą z kolei pomagać motylikom kamuflować się w otoczeniu, kiedy zlatują na ziemię, żeby szukać pożywienia.
  • Odpowiedz