Wpis z mikrobloga

Mój dziadek był piekarzem.

Zacząl robotę jak miał 17 lat i przepracował w jednym zakładzie do emerytury.

Dla mnie p------e, ale jak o tym myślę to w miejscu gdzie żył miał do wyboru jeszcze tylko mleczarnię.

Sam z pomocą sąsiadów wybudował nasz rodzinny dom.

Był wspaniałym dziadkiem, na święta robił mi najlepsze prezenty. Kupował gry w które później razem graliśmy, scyzoryki, pierwszy rower...

Chińczyk, piłkarzyki, gra w karty, gra w noża i piłkę, wspólne wycieczki do lasu po orzechy.

Nie zliczę godzin które razem spędziliśmy. Zawsze gdy wracał ze swojej zmiany przynosił mi chałkę. Na śniadanie smażył mi kaszankę( ͡° ʖ̯ ͡°)

Mama mówi że bardzo jej go przypominam, że mam te same ruchy. Nie dziwię się, był moim wzorem mężczyzny, pewnie podświadomie go naśladowałem.

Wizyty u dziadka to była moja odskocznia od piekła małżeństwa moich rodziców. Oaza spokoju. Nigdy nie podniósł na mnie głosu, był bardzo cierpliwy i wielu rzeczy mnie nauczył.

Dzisiaj upiekłem pierwszy w życiu chleb i wspomnienia wróciły.

Dziadku dziękuję Ci że byłeś... to kim jestem dzisiaj to w dużej mierze twoja zasługa.

Wpis chaotyczny, ale musiałem to z siebie wyrzucić.
heheszek - Mój dziadek był piekarzem.

Zacząl robotę jak miał 17 lat i przepracował w...

źródło: temp_file3526262762375595097

Pobierz
  • 189
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

na świeżych drożdżach. Był dobry, skórka dosyć cienka ale chrupiąca. Miąższ bardzo delikatny, prawie jak bułka. Następnym razem zrobię z mąki chlebowej 750. Powinien wyjść bardziej chlebowy z grubszą skórką. Wzorowałem się na tych przepisach:

@heheszek: myślałem, że to jakiś stary przepis dziadka ()
  • Odpowiedz
Piękne wspomnienie.
Zapach i smak chleba mojej babci z pieca domowego pamiętam od 35 lat. Nie do powtórzenia i nie do zapomnienia.
  • Odpowiedz
@heheszek: Twój dziadek żył w takich czasach (nie mówię że były to jakieś super czasy) w których z jednej pracy mógł utrzymać cały dom, rodzinę, być może samochód, telewizor, coś więcej? Pewnie miał dom który był jego własnością a nie na kredyt, żonę która była przy nim, dzieci? Ile osób może sobie dzisiaj na to pozwolić?
  • Odpowiedz
@heheszek: Ten wpis sprawił lekkie wzruszenie u mnie, ponieważ mój najukochańszy Dziadek, najlepszy, który w pewnym sensie zastąpił mi ojca, z którym oglądałem jak skakał Małysz, który robił mi najlepsze kanapki, rogaliki - odchodzi. Ma raka i widzę jak z dnia na dzień rak mi go zabiera, jest to już końcowe stadium. Nie wiem jak to przeżyję, bo narazie wydaje mi się że nie przeżyję (,)
  • Odpowiedz
  • 1
@heheszek: pozdrawiam Cię serdecznie. Trochę jakbym o sobie czytała, z tym że ja od dziadka dostałam swój pierwszy młotek i rower, a zamiast orzechów zrywaliśmy pokrzywy... Dziadek dawno nie żyje, a dla mnie dalej jest najlepszą osobą jaką spotkałam. Teraz też piekę chlebek, a syn nosi imię po dziadku.
Klincz - @heheszek: pozdrawiam Cię serdecznie. Trochę jakbym o sobie czytała, z tym ż...

źródło: IMG_20251201_075813

Pobierz
  • Odpowiedz
scyzoryk..u... zabawka militarna...
Ja tez uwielbiałem dziadka, dowiedziałem sie ze mezczyzna moze być spokojny i opanowany i mozna z przyjemnoscią coś razem porobić.
  • Odpowiedz