Wpis z mikrobloga

#gielda #ike #ikze #mbank #bossa #xtb
Chciałem właśnie zakładać konto w Bossa żeby wrzucać tam hajsy w IKE i IKZE. Ale tak sobie patrzę na porównania i wychodzi na to, że w mBanku opłaty są takie same - a tutaj mam już konto. Czy jest coś co przeważa nad wyborem Bossa, tak żeby było warto zakładać kolejne konto?
Dominias - #gielda #ike #ikze #mbank #bossa #xtb
Chciałem właśnie zakładać konto w Bo...

źródło: image

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dominias: Głównie rozchodzi się o waluty.
W mBanku możesz mieć dwa rodzaje rachunków
1. eMakler - Darmowy bez obsługi walut
2. MDM - 50zł/rok, z częściową obsługą walut

Natomiast BOSSA ma pełną obsługę walut w ramach IKE/IKZE - możesz wpłacone PLN przewalutować na EUR/USD i już w takiej walucie obracać cały czas bez przewalutowania przy każdej operacji, możesz również otrzymywać dywidendę
  • Odpowiedz
Czy jest coś co przeważa nad wyborem Bossa

@Dominias: bossa ma więcej programów dla akcjonariuszy, np. moje akcje od PZU czy klub+ od Unimotu.

Pytanie też w co chcesz inwestować.
  • Odpowiedz
@Dominias: to nie ma znaczenia, promocje w obu brokerach są do końca lutego, może będą przedłużone, może nie. Więc te koszty mogą się w przyszłym roku pozmieniać. Póki co możesz sobie założyć tam gdzie ci wygodniej, a po roku zawsze możesz IKE/IKZE przenieść.
  • Odpowiedz
BOSSA to jest po prostu wyższa kultura bankowości/maklerki w porównaniu z tym śmieciem mBankiem, który często leci w wuja.
  • Odpowiedz
Czy jest coś co przeważa nad wyborem Bossa, tak żeby było warto zakładać kolejne konto?

@Dominias: niestabilność mBanku, który z czapy wprowadza jakieś opłaty jak masz daną wielkość środków na rachunku (póki co się wycofał)
  • Odpowiedz