Wpis z mikrobloga

Wiadmo, osoba zarabiająca niecałe 2.8k euro brutto to BOGACZ

@xyzzy: dokładnie tak. Zarabiając 30000brutto zarabiasz więcej niż 95% Polaków.
Jakbyś to wynagrodzenie podzielił na 4 i rozdział 4 osobom to te osoby by awansowały do grupy 50% najlepiej zarabiających Polaków.
  • Odpowiedz
  • 3
Zarabiając 30000brutto zarabiasz więcej niż 95% Polaków.

@eragonn14: I co z tego? Czy taka osoba jest BOGATA? Bo tak twierdzi prawo. To że w tym kraju ktoś zarabia więcej niż inni nie oznacza że jest BOGACZEM i trzeba go rozkułaczyć.
  • Odpowiedz
Wiadmo, osoba zarabiająca niecałe 2.8k euro brutto to BOGACZ któremu trzeba D---------Ć więc najwyższy próg podatkowy przewidziany prawem jest tutaj wymagany, żeby mu się od odrzutowców i pałaców nie przewróciło w głowie.

@xyzzy: i może byś jeszcze chciał wyższą kwotę wolną?
  • Odpowiedz
@xyzzy: a mimo wszystko jak spojrzysz na podatki przy większych kwotach, to Polska jest rajem podatkowym w porównaniu z zachodem.

Koszt życia w cywilizowanym kraju :-/

Niestety brak równości społecznej tworzy społeczeństwo pokroju Rosji czy innych batustanow.

Parodia to jest JDG, która w przypadku 90% ludzi jest zwykłą furtką do płacenia niższych podatków.
  • Odpowiedz
@xyzzy: "Klasa bogatych w Polsce to grupa osób, które mają dochody miesięczne powyżej 20 000 zł. To ludzie, którzy mają znacznie większe możliwości finansowe niż pozostałe klasy społeczne. Dzięki temu mogą pozwolić sobie na luksusowe wydatki, inwestycje oraz podróże."

Pamiętaj że w Polsce luksusem jest kredyt na mieszkanie powyżej 100m²
  • Odpowiedz
Klasa bogatych w Polsce to grupa osób, które mają dochody miesięczne powyżej 20 000 zł.

@eragonn14: Nie wiem, skąd to, ale mocno polemizowałbym ze źródłami, czy o bogactwie decydują dochody a nie majątek zgromadzony. Bo wg takiej definicji ktoś mający 15 mln PLN majątku i zarabiający "ledwo co" w fundacji bo spełnia się charytatywnie nie jest bogaty.
  • Odpowiedz
@OsSikorskiego: progi podatkowe działają tylko od 120 tys. co jest marginalne. do 120 wszyscy placą tyle samo

@Arivederczi: tak, ale procentowo to nie jest tyle samo. Weźmy kogoś w okolicy mediany, 8000 brutto. Netto dostaje 5 783,91 zł, czyli 72%.
Dla przyszłorocznej minimalnej 4806 brutto, 3605 netto. 75%. Tak, 75% brutto trafia do kieszeni.
W drugą stronę: 14806 brutto miesięcznie. Taka osoba wchodzi już w 2 próg, więc policzmy rocznie. 177
  • Odpowiedz
  • 0
@Arivederczi: Skoro 10% procent to dla ciebie niewelka różnica to podam ci numer mojego konta i będziesz sobie te 8-10% przelewać do mnie, przecież niewielka różnica
  • Odpowiedz
@Arivederczi: 8% ze 100 zł może i nie jest jakąś super kasą, ale przy 200k brutto rocznie 8% to już sporo. BTW max zarabiałem na UOP 25k/m-c to miałem miesiace gdzie około 13k na konto wchodziło. No przyjemne to nie jest.
  • Odpowiedz