Wpis z mikrobloga

#ama
AMA: Byłem Koordynatorem Regionalnym Szlachetnej Paczki. Do końca listopada odpowiadam na pytania o kulisach, finansach i kontrowersjach.

W paczce działałem wiele lat, między innymi jako koordynator. W związku z gorącym tematem raportu o biedzie i zbliżającego się finału akcji chętnie odpowiem na kilka pytań związanych z kulisami programu z perspektywy rady wojewódzkiej.

weryfikacja: https://imgur.com/a/TAyfHuM

Sporo ocenzurowane w celu utrudnienia identyfikacji - mało nas :)
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ChamskoCytuje: Pierwsze co przychodzi mi do głowy, to wykluczenie komunikacyjne. Zdarzają się rodziny na odległych wsiach, z których nie mają jak się dostać do pracy ze względu na brak auta / innej komunikacji. Brak środków na auto, przeprowadzkę - przez co brak pracy, brak środków i cykl się powtarza.

Jeżeli to jakieś przypadki z miasta, to musiałbym zerknąć na konkretną rodzinę.
  • Odpowiedz
@daniel-darcio: Program jest nieidealny i sporo tam do poprawy. Mimo wszystko mam wrażenie, że jest przesadnie demonizowany, co może niepotrzebnie zniechęcić niektórych darczyńców. Fajnie, gdyby mogli podjąć decyzję o udziale z pełną świadomością zalet i wad pomocy w ten sposób.
  • Odpowiedz
@szp-koordynator: często zdarzają się rodziny niezadowolone z paczki? na co najczęściej narzekają?

i czy wolontariusze rzeczywiście dobrze weryfikują ludzi? bo po opisach często mam wrażenie, że może zgłosić się każdy, kto ma jakąś potrzebę (legendarne u mnie panele w kolorze złotego dębu, bo muszą dom wykończyć).

jest też jakaś formatka/ szkolenie do sporządzania opisów? powszechne w opisach "mimo trudnej sytuacji pani jadzia zachowuje pogodę ducha", "rodzina lubi spędzać ze sobą
  • Odpowiedz
Pierwsze co przychodzi mi do głowy, to wykluczenie komunikacyjne. Zdarzają się rodziny na odległych wsiach, z których nie mają jak się dostać do pracy ze względu na brak auta / innej komunikacji. Brak środków na auto, przeprowadzkę - przez co brak pracy, brak środków i cykl się powtarza.

@szp-koordynator: no ale po co im szlachetna paczka? Niczego to nie rozwiąże. To tak jakby dać rybę zamiast wędki.
  • Odpowiedz
@Cadfael: Zdarzają się. W większości są to świetne paczki i świetne reakcje, ale bywają i wpadki. Czasami to darczyńca który uznał szlachetną paczkę jako szansę na oddanie swoich wszystkich używanych ciuchów, a czasem roszczeniowa rodzina. To skrajne przypadki, ale zdarzyło nam się zabierać od rodziny pralkę, bo dostali nie tej firmy co chcieli i takiej to nie chcą.

Weryfikacja jest... różna. Nowi wolontariusze robią często wszystko, by rodzinę do paczki
  • Odpowiedz
@szp-koordynator: dzięki! a rozumiem, że jedna rodzina może być kilka razy w paczce, prawda? i czy darczyńcy mogą jeździć do obdarowywanych? kiedyś była taka opcja a teraz słyszałam, że z tego zrezygnowano
  • Odpowiedz