Wpis z mikrobloga

Używam pierwszy raz Linuxa i niby wszystko spoko no ale jednak fakt że większość programów nie działa na Linuxie to jest coś nie do przejścia...używam programu do montażu wideo i pomimo że udało mi się go zainstalować przy pomocy Wine to on i tak nie działa tak jak powinien, nie mogę po prostu do programów dodać żadnych plików bo program nie rozumie że jest zainstalowany na innym systemie?

nawet jak próbuje dodać klucz aktywacyjny to program się zawiesza :/

Da się coś z tym zrobić?

Niby są jakieś darmowe programy do montażu na Linuxie no ale są one mega gówniane :/

#linux #linuxmint #zalesie #pytanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@QueRev: Nie. Nie powinieneś używać programów windowsowych po Linuksem. To, że działają gierki nie znaczy, że wszystko działa. Jak nie odpowiada ci, to co masz, to niestety linux nie jest dla ciebie i tyle.
  • Odpowiedz
Da się coś z tym zrobić?

@QueRev: jak kupisz samochód z silnikiem diesla, to też będziesz próbował lać do niego benzynę, bo tak miałeś w poprzednim samochodzie?
Jak chcesz pracować pod linuksem, to używaj oprogramowania pod ten system.

Niby są jakieś darmowe programy do montażu na Linuxie no ale są one mega
  • Odpowiedz
używam programu do montażu wideo i pomimo że udało mi się go zainstalować przy pomocy Wine to on i tak nie działa tak jak powinien,

@QueRev: Wine to jest proteza i nie nadaje się do takich rzeczy. Na MacOS też instalując soft do montażu w wine będziesz miał takie problemy.

Jak nie ma softu to albo nie korzystaj z Linuksa albo zmień soft lub po prostu daj feedback producentowi by
  • Odpowiedz
@QueRev: można mieć na osobnych dyskach Linux i Windows. Można mieć Windows pod konkretne programy, a do innych spraw korzystać z Linuxa.

Warto uważać, żeby Windows nie zepsuł uruchamiania Linuxa (mogą zdarzyć się problemy w BIOS albo z GRUB itd.).
  • Odpowiedz
  • 0
@zetisdead: U mnie wywala cały program, nic nie mogę zrobić. Albo nie mam wgranych jakiś odpowiednich bibliotek i sterowników albo to kwestia tego że używam wersji z 2022 (oni wydają co roku nową wersję i chcą by im za nią płacić).

Spróbuje w sumie pobrać też tą najnowszą
  • Odpowiedz