Wpis z mikrobloga

Tak sobie myślę że jeżeli AI to faktycznie bańka, to pęknie ona dopiero gdy AI przestanie być darmowe. Coś o czym mówił #klawiter nie dawno, że aktualnie AI jest darmowe bo trwa uzależnianie ludzi od tego, ale w pewnym momencie firmy przełącza pstryczek i powiedzą że jak chcecie z tego dalej korzystać to płaćcie, a jeżeli nie to tutaj macie taśzy głupszy model.

Jeżeli okaże się że ludzie nie są skłonni za to płacić to pier......, a jeżeli zaczną płacić to to bańką nigdy nie było

#gielda #ai #wysryw
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kokosz32: Internet na początku też był bardzo wolny, nie każdy miał, ale każdy mógł korzystać, dziś tym bardziej. Kto chce szybszy dostęp to płaci. Nikt nikomu nie zabrał Internetu. Dlaczego miało by tak być z AI?
  • Odpowiedz
firmy przełącza pstryczek i powiedzą że jak chcecie z tego dalej korzystać to płaćcie, a jeżeli nie to tutaj macie taśzy głupszy model

@Kokosz32: przecież już tak jest jak korzystasz z tego np. w pracy
  • Odpowiedz
@Kokosz32: Ja już płacę. Za gemini. Ale używam go w firmie do pewnych specyficznych zadań, sprawdza się całkiem ok jak na razie. Prywatnie nie widzę potrzeby płacić za AI.
  • Odpowiedz
  • 0
@voov100: Patrząc po OFach zgadzam się na 100%
@gotx3 Internet w mojej opinii jest jednak nieco innym dobrem niż AI, przedewszystkim o wiele tańszym ale nie wolno zapomnieć że internet to odpowiedni protokół + proste urządzenia jak switche i routery. Natomiast swoje własne modele AI posiadają jedynie gigantyczne firmy technologiczne, koszty coraz to nowszych modeli są coraz większe. W pewnym momencie, aby utrzymać opłacalność, firmy będą zmuszone podnosić ceny.
  • Odpowiedz
@Kokosz32: Czatboty to nowy internet i już teraz ludzie nie potrafią powoli bez nich funkcjonować. Poza tym to wierzchołek góry lodowej bo ai to nie tylko czaty xd
  • Odpowiedz
  • 0
@Pasiak420: Nie no, chyba można korzystać z darmowego modelu i nikt ci nic nie zrobi
@robertx @rafti77 Ja generalnie też płace i korzystam z tych lepszych modeli, co nie znaczy że jak za jakiś czas jakby np. OpenAI podniosło by cenę z 100 zł miesięcznie do 300 za to samo to nadal bym tak samo chętnie płacił. Tym bardziej że już teraz czasem się zastanawiam czy warto, skoro
  • Odpowiedz
@Kokosz32 ale te llmy nigdy nie były darmowe. Darmowy to jest tylko czatowy interfejs na ich stronach, w dodatku z ograniczonym dostępem. Za to każdy, kto chce oferować jakaś usługę w oparciu o te modele musi normalnie wykupywać dostęp do API i płacić w zależności od użycia. I to niemało.
  • Odpowiedz
dopiero gdy AI przestanie być darmowe

@Kokosz32: AI jest tak samo darmowe jak social media - placisz oddajac informacje na swoj temat. ChatGPT, Gemini itp to kopalnia wiedzy na twoj temat, kiedys taki Google musial zgadywac czego szukasz, co chcesz kupic na podstawie twoich klikniec. Teraz juz nie musi zgadywac, po prostu uzytkownik sam podaje te informacje na tacy.
  • Odpowiedz
@Kokosz32: Kiedyś Facebook i youtube nie miało reklam, one pojawiły się, gdy wyliczono, że usługa jest wystarczająco popularna i dopracowana by ktoś za to zapłacił
  • Odpowiedz