Wpis z mikrobloga

Zawsze jak spada pierwszy śnieg to idę z rana odśnieżyć chodnik wokół domu i później patrzę czy sąsiedzi się zmotywują. Mamy prywatną drogę oraz chodnik, więc większość ma wywalone na to czy leży tam 10 cm śniegu czy metr. Zwykle wyjeżdżają z garaży swoimi SUVami więc ich nóżka rzadko dotyka plebejskiej ziemi poza murami ich posiadłości. Ale co roku zauważam efekty, że jak odśnieżę, to zaraz sąsiad zgarnie swoją część, później kolejny i tak się buduje nacisk społeczny na kolejnych partycypantów wspólnego terenu.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Doktor_PajHiWo: no jeszcze jutro może potrzymać patrząc na prognozę, a jeszcze sypie. Też wolę mieć czyste sumienie, bo jak ktoś się w-----e przed moim domem to później nie chce być straszony, że nie odśnieżone i dlatego nogę złamał.
  • Odpowiedz
@markhausen: ja rozpocząłem z sąsiadem dorozumianą umowę śniegową. Odśnieżanie mnie relaksuje więc odśnieżyłem wszystko u siebie+ chodnik wspólny i przyjemnie mi się odśnieżało, a śniegu było dużo to odśnieżyłem też część sąsiada i machnąłem mu też kawałek podjazdu. Od tamtej pory odśnieżaliśmy chodnik zamiennie, przez ładnych pare lat dopóki się nie wyprowadziłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@markhausen: Odśnieżanie chodnika to jest jakaś pańszczyzna XXI wieku i jeden z powodów, dla których nie chcę mieszać w domu.
Ty masz drogę wewnętrzną, to jeszcze w miarę spokój, ale jak ktoś ma dom przy publicznej, to ma prawny obowiązek odśnieżania. Czyli jak miałbym wyjechać gdzieś z domu w zimie na parę dni albo dłużej? Dajcie spokój...
  • Odpowiedz
@markhausen mój sąsiad niestety ma jaja wywalone na odśnieżanie. Nawet nie odśnieży dojścia do domu. Bo po co. 3 rodziny mieszkają a tylko ja i kobieta po rozwodzie odśnieżamy a panisko ma w------e. W zeszłym roku zaprotestowałem i powiedzialem sobie, że po tylu latach ogarniania śniegu i trawnika przed domem nie będę tego robił. Co się stało? Sąsiadka, kobieta, odśnieżała sama. A ten co zrobił? Odśnieżył se wyjazd z garażu 3x3
  • Odpowiedz
@WiesniakzPowolania @DerMitteleuropaer
Sprawdźcie dokładnie ten nakaz, ustawę czy rozporządzenie, nie pamiętam już.
Tam z tego co można zrozumieć jest obowiązek odśnieżania chodnika przylegającego do granicy działki czyli jeśli chodnik jest 1 mm odsunięty od waszej granicy działki można mieć wywalone j---a.
  • Odpowiedz