Wpis z mikrobloga

• 0
@RobinSchudl: tak i każdego zamerzam wykorzystać :D na moim PC 16G ramu właśnie mnie ograniczało. Webstrom wpieprza ram jak głupi i już przy dwóch otwartych projektach jest prawie pod korek załadowany.
  • Odpowiedz
@wafel14: spoko, ale tak nawiasem zapytam se, czy to obciążenie sprzętu nie jest bardziej zależne od gui niż od distro samego?
Nie neguje tutaj że arch pewnie bedzie jeszcze lepszy, po prostu przy okazji sie zapytam.
  • Odpowiedz
  • 0
@non_ladder: po prostu brakuje mi zasobów na moim PC. Mam odpalonych kilka projektów oraz kontenerów w dockerze i PC mi nie wyrabia. Muszę delegować część zadań na serwer.
  • Odpowiedz
na moim PC 16G ramu właśnie mnie ograniczało. Webstrom wpieprza ram jak głupi i już przy dwóch otwartych projektach jest prawie pod korek załadowany.

@wafel14: u mnie 64GB (po starych cenach) i Ryzen 7900. Nie muszę męczyć serwera :)
  • Odpowiedz
  • 1
@RobinSchudl: tutaj konfiguracja tego serwera. Widzę, że ceny ramu w kosmos w------o. Ja w dokładnie tej konfiguracji kupiłem ten serwer za 5k. 9 godzin w jedną stronę w pociągu z podkarpacia do Szczecina po niego jechałem. Faktura z 2.10.2024, teraz ponad 14k za takie coś trzeba dać (°°
wafel14 - @RobinSchudl: tutaj konfiguracja tego serwera. Widzę, że ceny ramu w kosmos...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@wafel14: nie jest dobrze, ale nawet wtedy to była bardzo dobra cena. Chociaż lepiej mieć własną fotowoltaikę :) To 5k nie koresponduje z twoim screenem. Jeśli dałeś 5k to szacunek.
  • Odpowiedz
  • 1
@RobinSchudl: wiadomo, że współczesne są o niebo bardziej wydajne od tych Xeonów i to pod względem wydajności energetycznej jak i czysto obliczeniowej. Trzeba pamiętać, że ta generacja Xeonów miała premierę w 2017 roku. A to, że udało mi się kupić ten serwer za 5k to był złoty strzał i ani minuty się nie zastanawiałem.
  • Odpowiedz
@wafel14: tak z ciekawości to ile miesięcznie rachunki za prąd podskoczyły? Stare xeony mają spory apetyt. Serwer działa non stop? I dlaczego akurat arch? Niektóre inne distra mogą mieć lepszą optymalizację kernela pod konkretną architekturę
  • Odpowiedz
  • 1
@nameisnull: dopiero go odpaliłem, więc zobaczymy jak to wpłynie na rachunki. A dlaczego arch? To mój daily OS, więc korzystam z tego co znam. Jeśli wiesz coś więcej czy jakieś inne distra mogą ciut więcej wycisnąć wydajności to rzuć proszę jakimś linkiem czy napisz coś więcej.
  • Odpowiedz
Jeśli wiesz coś więcej czy jakieś inne distra mogą ciut więcej wycisnąć wydajności to rzuć proszę jakimś linkiem czy napisz coś więcej.

@wafel14: wydaje mi się przez najnowsze wersje sterowników i j---a - mało która dystrybucja jest w stanie wyciągnąć z tego sprzętu więcej niż Arch
  • Odpowiedz
  • 0
@Ksiega_dusz: tak, 100% zdalnie. Jeszcze nie ani razu nie odwiedziłem biura firmy, nawet nie mam wyrbionej przepustki jeśli chciałbym kiedyś się pojawić w biurze.
  • Odpowiedz