Wpis z mikrobloga

Ja w nawiązaniu do mojego poprzedniego wpisu: https://wykop.pl/wpis/83952525/ma-ktos-pomysl-co-to-moze-byc-nie-mam-nagle-intern

Zrobiłem tak jak @Aramil polecił i pomogło, tzn. odpalam cmd jako administrator i wklepuje

netsh int ip reset
ipconfig /release
ipconfig /renew
ipconfig /flushdns
netsh winsock reset

i pomaga.

Ale problem mam dalej. Jak wyłączę komputer, i włączę na nowo to znowu nie mam internetu i muszę robić cmd i uruchamiać ponownie. Trochę irytujące.

Ktoś może ma jakiś pomysł, gdzie patrzeć?

#pc
#komputery
#siecikomputerowe
#pytanie
#sieci
#komputery
#internet
#informatyka
#wifi
#router
#pytaniedoeksperta
@turbine 0
Ma ktoś pomyśl co to może być? Nie mam nagle internetu na Windows 10. Od strony routera wszystko sprawne, próbowałem po kablu podłączyć inny komp i jest, wifi też działa na telefonie. Tylko nagle pc przestał mieć internetu, ani po kablu ani po wifi i nie wiem szczerze
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@turbine: porównaj wynik ipconfig z sytuacji nie działa i po ipconfig /renew gdy zaczyna działać, czy dostajesz faktycznie ten sam adres.
Sprawdź która z wymienionych komend przywraca ci łączność i czy nie wystarczy aby ona sama (jedyny wyjątek: po ipconfig/release musi być renew).
  • Odpowiedz
@turbine:
No to trzeba zlokalizować co psuje Ci ustawienia.
Skopiuj sobie wyniki "route print" oraz "ipconfig" przed resetem gdy działa i porównaj z wynikami po resecie gdy przestanie. Zobacz też która z komend dokładnie pomaga:
- jeśli robi to netsh to z dużym prawdopodobieństwem masz jakiegoś klienta VPN czy inne Hamachi, który psuje trasy przez nieprawidłową konfigurację
- jeśli pomaga zestaw release/renew to coś mataczy z ustawieniami interfejsu (masz jakieś
  • Odpowiedz