Wpis z mikrobloga

3 podstawowe cechy po których macie pewność że macie do czynienia z januszexem:

1. Premie uznaniowe będące de facto częścią wynagrodzenia i jednocześnie batem.
2. Naganianie pracowników do rezygnacji z PPK.
3. Dziwne zapisy w umowie w stylu zakaz rozmów o zarobkach ze współpracownikami.

#januszebiznesu #pracbaza #antykapitalizm #ppk
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NaczelnyWoody: A z kolei do cech Januszowych ale w stylu korpo to bym dał:
-praca pod presją czasu
-nastawienie na cel
-pozytywne nastawienie

Takie coś to gwarant z--------u wykonując pare rzeczy równocześnie i oczywiście udając, że to jest normalne i w ogóle fajne i kochasz to robić.
  • Odpowiedz
- minely czasy brania kasy za nic i realizacji ciagnacych sie latami

@jerry-snow: Dokładnie tak. Dlatego chcę udziału w zyskach za pracę jaką wykonuje. A jak się zwiększa norma to adekwatnie chce więcej zysku. Frajerem być nie zamierzam. Naprawdę ostatnią rzeczą, która mnie obchodzi jest to, że zyskojad chciałby sobie kupić Ferrari.

a na co ma byc nastawienie? Cel jest niczym, droga do niego
  • Odpowiedz
@NaczelnyWoody kurczę, zazdroszczę tym co się spruli o ten wpis. Może nie pamiętają, ale to był standard w januszeksach.
Sam doświadczyłem dwóch punktów. Trzecią słyszałem u znajomych i widywałem w ogłoszeniach.
Ale to było jak mieszkałem pod ścianą wschodnią.
Chociaż zachęcanie do rezygnacji z ppk spotkałem też w "super rozwojowym startupie rnd" XD
I nie jestem pracownikiem produkcji.
Jak chce się godnie żyć to tylko skandynawskie korpo. Polak Polakowi Polakiem. (
  • Odpowiedz
@TheKirghizLight

rozumiem, ze skoro domagasz sie udzialu w zyskach to rowniez bedziesz partycypowal przy pokrywaniu ewentualnej straty.

Jezeli sie na to nie godzisz, to nie ma mowy o zadnym udziale w zyskach.
  • Odpowiedz
rozumiem, ze skoro domagasz sie udzialu w zyskach to rowniez bedziesz partycypowal przy pokrywaniu ewentualnej straty.

@jerry-snow: Już to przecież robimy płacąc podatki vide Tarcze Covidowa i inne cuda. Prywatyzacja zysków i uspołecznienie strat to motto każdego zyskojada w Polsce.

Dostajesz pensje bez wzgledu na wyniki firmy. Pensje, na ktora sie dobrowolnie zgodziles podpisujac umowe.
  • Odpowiedz
@TheKirghizLight

To, ze placisz podatki to normalna sprawa. Za przepuszczanie pieniedzy z budzetu i dawanie znajomkom podziekuj rzadowi. Przecietny Przedsiebiorca nic nie dostal. Kasa poszla do kumpli krolika.

Przymus ekonomiczny to rzeczywistosc w ktorej zyjemy.
Rowniez jak zaczynalem biznes to tenże przymus byl motorem
  • Odpowiedz