Wpis z mikrobloga

• 2
@Casuel: ja tam lubie i uwazam, ze zdecydowanie warto, robie ten piernik chyba już 4 raz. Blaty przekładam powidłami śliwkowymi i potem lukier cytrynowy albo pomarańczowy. Można też z części zrobić pierniczki.

@the_last_tomato_in_the_world: chuopie! Do wędzenia byś sie dał, a nie mi tu. Zresztą, jak wiadomo, Polska zawsze była otwarta na inne kultury, zwłaszcza w tamtych czasach, wiec wszystko tu sie zgadza xD
  • Odpowiedz
Sam nie przepadam za słodkimi deserami a jak robiłem rok temu to wyszedł idealny.

@szynall: @nieaktywny_88 Wydaje mi się, że spory dodatek przypraw korzennych równoważy tą ilość cukru.
Robię już chyba 3 raz to ciasto, tylko pierniczki zamiast piernika. Pół dnia przy piekarniku, ale warto :D
  • Odpowiedz
  • 1
@Casuel: Czasem można dostać w sklepie spoko powidła. Chyba kiedyś używałem z Łowicza, bo miały całkiem spoko skład, w sensie tylko śliwki i cukier. Przepis jest z Ania gotuje oczywiście, ale zdaje mi się, że w Kuchni Polskiej jest taki sam. Tym razem sam miesząłem przyprawy, więc zobaczymy. Przy gotowcach patrz na zawartość mąki i cukru w porównaniu do przypraw, chyba Kamis był najlepszy dla mnie, tylko cukier odsiewałem.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@maegalcarwen: @Casuel J

akie CSI Wykop xD

macie na myśli tą łyeczkę w miseczce na środku? Toż to Gerlach najzwyklejszy. Na maselnicy leży nóż stołowy i rzeczywiście jakieś takie takie kwiatki na rękojeści, jakby konwale, ale napis też Gerlach.
  • Odpowiedz