Wpis z mikrobloga

Chciałem dojeżdżać codziennie do pracy 80 km w jedną stronę z powiatowego do wojewódzkiego, na co pracodawca się nie zgodził, podając 2 argumenty: -ludzie przy takich odległościach odchodzą z firmy z dnia na dzień, jak znajdą coś w swojej okolicy, -w razie jakiejś niespodziewanej sytuacji nie byłbym w stanie dotrzeć do pracy. Inny pracodawca kręcił nosem nawet przy 35 km w jedną stronę. I jak tu potem żyć w takim zapyziałym powiatowym z tak kiepskim rynkiem pracy, że trzeba szukać zatrudnienia w odległych miejscach, w których z kolei mnie nie chcą ze względu na zbyt dużą odległość...
#przegryw #praca #pracbaza #zalesie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qba2004 no i niestety ma rację, teraz pracodawca moze sobie przebierać w pracownikach to znajdzie sobie kogoś kto ma kilka kilometrów do pracy i to rozwiązuje mu dużo potencjalnych problemów jak sam napisałeś. Przykre ale życie jest przykre.
  • Odpowiedz
@qba2004: ja potrafię 200km jechać w jedną stronę.2h jazdy i też się gościowi nie podoba bo znalazłby dla mnie hotel pracowniczy xd Wolę spać jednak u siebie w mieszkaniu xd
  • Odpowiedz
@qba2004: jak był w 2008 kryzys to chłopie, zatrudniałem tylko kierowców ze swojego osiedla, jednego nawet z klatki obok xD Mieli benefit za który nie płaciłem - godzina liczona praktyccznie od trzaśnięcia drzwiami w chacie.
  • Odpowiedz
  • 0
@sberatel: To ty chyba nie znasz realiów Polski powiatowej. Ludzie z takich miejsc dojeżdżają daleko do pracy w dużych miastach nie tylko po lepsze pieniądze, ale również po lepsze warunki pracy, a często nawet i po to, żeby móc gdziekolwiek pracować.
  • Odpowiedz
@qba2004: A te 80 km w większości biegnie autostradą/drogą ekspresową czy może zwykła krajówką/droga wojewódzka? No i pytanie czy miejsce pracy jest gdzieś bliżej obrzeży czy może ścisłe centrum? Bo w sumie to są dwie kluczowe kwestie, które decydują czy dojazd będzie trwał w okolicach 50-60 minut czy może bliżej 2h? Do tego pytanie czy możesz częśćiowo pracować zdalnie?

To ty chyba nie znasz realiów Polski powiatowej

@qba2004: Zdecydowanie
  • Odpowiedz
  • 0
A te 80 km w większości biegnie autostradą/drogą ekspresową czy może zwykła krajówką/droga wojewódzka?

@polakpatriota2137: Nie doprecyzowałem, jeden oddział InPostu 80 km ode mnie, drugi 90, oba w Poznaniu. Oba dystanse pokonuje się w 1-1,5 godziny w jedną stronę, z czego większość czasu zajmuje nieszczęsna krajówka prowadząca przez wiochy, bo jednak odcinki prowadzące przez drogi szybkiego ruchu nie są na tyle długie, żeby znacząco skrócić ten czas jazdy.
A zdalnie
  • Odpowiedz
Jest jakiś obowiązek podawać pracodawcy rzeczywisty adres? Jak się zatrudniałem u siebie to oficjalnym moim adresem był adres na drugim końcu Polski i nawet mnie nie zapytali czy coś wynajmuje w pobliżu
  • Odpowiedz