Wpis z mikrobloga

#pytanie #kiciochpyta #noze

Czy któryś z Mireczków impregnował drewno (w moim wypadku chodzi o rękojeść) w rozgrzanym oleju?

Dobry to sposób? Czy materiał się nie wypacza od temperatury?

No i jeszcze drobne pytanko już raczej do @Trollsky: (choć jestem otwarty na rady innych Mirków też :) jakiego najdrobniejszego ziarna używasz przy wygładzaniu rękojeści swoich noży?

Ja finiszowałem 800 ale mam jeszcze 2000 i 2500 tylko nie wiem czy warto marnować tak drobny papier na drewno.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Na zachętę #nozeboners ...nie mój ale robię coś w ten deseń ( ͡° ͜ʖ ͡°)
FlaszGordon - #pytanie #kiciochpyta #noze 

Czy któryś z Mireczków impregnował drewno...

źródło: comment_ZBSL8R0QqTxaWwiwZ3wczoppcWMai52w.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FlaszGordon: zalezy jakie drewno, im twardsze tym szybciej sie dochodzi do granicy połysku. Ja generalnie koncze w okolicy 800-1000 i potem olejowanie. Robie je na zimno specyfikiem o nazwie "shaftol" wersja dark. Pachnie wspaniale i niezle konserwuje. Pokost w słoiku podgrzany w garnku z gorąca wodą tez robi robote. nie wypaczy drewna. Pokaz tutaj efekt koncowy - jestem bardzo ciekawy :)
  • Odpowiedz
@beko1: Za późno na sesję zdjęciową :). Nożyk dłubię już od miesiąca dowód... tak długo bo nie zawsze mam czas.

Po drodze było trochę błędów, trochę poprawek, trochę koncepcja się zmieniała... ale najgorsze, że nie miałem narzędzi takich jak Trollsky :p ...więc w większości to siedzenie z pilnikiem nad kawałkiem metalu.

Jak Bozia da to jutro (mimo, że będę mieć kilka innych zajęć) spróbuje skończyć. Szału nie ma ale jak
  • Odpowiedz