Wpis z mikrobloga

Wstęp

Poprzednia wersja tego wpisu spotkała się krytyką za pewne detale więc o to ulepszona wersja.

Nadwrażliwość społeczeństwa zachodniego

Jakiemuś mężczyźnie w Norwegii grozi 3 lata więzienia za posiadanie azjatyckiej gry dla dorosłych która jest tam zabroniona bo zawiera ona kontrowersyjne motywy, a to przecież mogłoby zniesmaczyć nadwrażliwych obywateli krajów zachodnich. W skrócie fabuła dotyczy opieki nad byłą, młodą niewolnicą. Gra zdecydowanie nie każdemu przypadnie do gustu, ale to jest nadal naruszenie idei wolności słowa w kontekście ekspresji artystycznej. Jak mówiłem już wiele razy na zachodzie coraz bardziej dominuje kultura ugrzecznienia wszystkiego co powoduje, że nawet ze świata fikcji usuwa się to co narusza pewne tabu.

Oczywiście nie uważam tego za normalne. Wiele twórców literatury czy sztuki uznawanych za wybitnych na przestrzeni historii próbowało poruszać trudne tematy i wychodziło to im na dobre. Bez tego ich dzieła byłyby pozbawione głębi i nie oferowałyby jakieś formy doświadczenia transgresji. Dziś jednak jest to coraz mocniej piętnowane, a nawet zakazywane co widać po tym przykładzie. Jakakolwiek więc awangarda w sztuce tym samym umiera. Wszystko to w imię uczynienia z kultury bezpiecznej przestrzeni dla każdego. To nieuchronnie prowadzi do infantylizacji społeczeństwa i próby obchodzenia się z ludźmi jak z dziećmi.

Norwegian Man Arrested for Playing Dorei to no Seikatsu

#anime #animedyskusja #przegryw #gry #polityka
Al-3_x - Wstęp

Poprzednia wersja tego wpisu spotkała się krytyką za pewne detale wię...

źródło: erggr

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Al-3_x: nie znam tej konkretnej gry więc odnoszę się ogólnie do tematu represji sztuki:
serce podpowiada 0 ograniczeń, każdy ma prawo tworzyć i konsumować co chce
a rozum widzi co niektórzy ludzie robią i wręcz przeciwnie - jeszcze bardziej zaostrzać prawo w tym zakresie

weźmy chociażby na celownik social media, gry mobilne czy bajki dla dzieci (o kasynach nie wspominając) - sposób w jaki eksploatują słabości ludzkiego mózgu zakrawa o
  • Odpowiedz
  • 0
@Sinti: Piszę tu jednak o dziełach kultury i popkultury. Cenzura botów i trolli oraz walka ze scamem jest jak najbardziej słuszna.
  • Odpowiedz
@Al-3_x: ja wiem, ale mi chodzi o ogólny szkodliwy potencjał twórczości (to chyba część dyskusji?) - celowo użyłem przykładów które czarno na białym pokazują że szkodliwość może występować, bo w przypadku innych tworów nie jest to takie oczywiste - ale z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć że by były jakby smycz była zupełnie spuszczona i znormalizowana
  • Odpowiedz