@del855: To nie był stricte użytkowy tylko administracyjny z czasów III Rzeszy, więc miał odzwierciedlać potęgę państwa. To już bardziej PKiN jest budynkiem użytkowym, bo nie był żadną siedzibą władz. Dobra, jedziemy dalej - czy taki Belweder w Warszawie też zły? Albo Pałac Namiestnikowski? Bo obydwa budynki uzyskały swoje formy w czasach zaborów.
@del855: o, to tak jak Dom Partii w Warszawie z którym już nie ma takiego problemu. A Zamek w Malborku też burzymy, bo nie został wzniesiony w celach muzealnych?
Pkin zostal zbudowany jako symbol przyjaźni polsko-radzieckiej. To chyba zamyka dyskusje?
@del855: Niezbyt. Zresztą o ile wybór "metro vs.PKiN" to legenda miejska tak czy gdyby w ramach przyjaźni polsko-radzieckiej zbudowano metro kazałbyś je zaorać?
Belweder został przebudowany jako rezydencja księcia Konstantego
będziemy po kolei przechodzić po ważniejszym budynku szukając dziury w calym?
Owszem, mogę się nawet spytać o Meczet w Kordobie, bo symbol islamskiej Hiszpanii, ale jednak go nie zburzono.
Juz kilka razy napisalem, ze użytkowe rzeczy zostają, bo tak sie dziwnie skalda, ze jak jakies panstow napadło na drugie i je zdominowało - to symbolika tego nie wyraża sie w rozbudowie kanalizacji czy sieci tramwajowej - tylko miejsc symboli. I pkin jest takim miejscem symbolem.
Malbork - no zostal wyniesiony w celach użytkowych, nie jako symbol ucisku
@del855: zamek nie został wzniesiony jako symbol ucisku xD on został wzniesiony dosłownie w celu ucisku
PKiN - zbudowany jako symbol ucisku, od samego początku pełni funkcję użyteczności publicznej dla polskich obywateli - zburzyć Zamek w Malborku - zbudowany w celu ucisku, dla Polaków funkcję użytkowe (nie mylić z użytecznością publiczną) zaczął pełnić dopiero po prawie 200 latach
@Fennrir najlepiej byłoby zburzyć przyziemie pałacu (pałac jest dłuższy niż wyższy), wierzę zostawić i zabudować wszystko w p---u. Pałac to symbol dominacji ZSRR nad Polską, ale przede wszystkim kompletnie zaburza ład architektoniczny centrum. Żeby zbudować tę abominację komuchy zburzyły niemal 80 kamienic, częściowo zamieszkałych, po to, żeby postawić tego kloca i zabetonować centrum miasta.
Wystarczy spojrzeć na mapy o zobaczyć, że PKiN w obecnej formie nie ma racji bytu.
Został wyniesiony (w wiekszosci) przed poroznieniem sie z korona, dla zakonu, a nie ucisku Polski, a skoro potem przez 300 lat pełnił funkcji rezydencji królewskiej a jeszcze pozniej dla Prusakow - to widocznie byli zdania ze to budynek bez symboliki.
Pkin - juz pisalem, dla mnie mogła byc tam bibliotekę narodowa, dalej jest symbolem przyjaźni polsko-radzieckiej
@demagog: ład architektoniczny centrum xD z jednej strony centralny i złote tarasy, z drugiej domy centrum, z trzeciej kamienice, z czwartej bloki jesteś pewien, że tam jest jakikolwiek "ład" i to akurat pkin go zaburza?
@del855: Ja pkinu za symbol nie uważam. Zbudowano go w takim celu i kiedyś nim był, ale już od dawna nim nie jest. Ty uważasz inaczej. Raczej się nie przekonamy do swoich racji, więc dyskusja też raczej sensu nie ma. Miłego popołudnia w takim razie!
A ja uważam ze twoje uważanie jest bez znaczenia bo taka jest oficjalna geneza tego budynku. Rownie dobrze mozesz miec oponie, ze armia radziecka nas wyzwilila spod okupacji niemieckiej... jak nowy marszałek... on pewnie tez chce zostawić pkin w spokoju.
Żeby zbudować tę abominację komuchy zburzyły niemal 80 kamienic, częściowo zamieszkałych, po to, żeby postawić tego kloca
@demagog Ale nie powtarzaj bzdur. 80 kamienic to było na obszarze PKiN+Plac Defilad+Park Świętokrzyski i to przed wojną. Część uległa zniszczeniu jeszcze w 1939, a większość podczas wojny, tutaj możesz zobaczyć zdjęcia z 1945r. https://zdjecia.korzeniemiasta.pl/ Na terenie obecnego PKiNu było może z max.40 kamienic, a pod budowę to nie wiem czy zburzono nawet 10
https://twitter.com/C_Kazmierczak/status/1989241374525517862
https://twitter.com/MacVVilk/status/1989792572219490597
#pkin #warszawa #architektura #nieruchomosci #takaprawda #bekazprawakow
źródło: Palac_Kultury_i_Nauki_1285190_
Pobierz@del855:
To nie był stricte użytkowy tylko administracyjny z czasów III Rzeszy, więc miał odzwierciedlać potęgę państwa. To już bardziej PKiN jest budynkiem użytkowym, bo nie był żadną siedzibą władz. Dobra, jedziemy dalej - czy taki Belweder w Warszawie też zły? Albo Pałac Namiestnikowski? Bo obydwa budynki uzyskały swoje formy w czasach zaborów.
@del855: jak najbardziej. Czyli PKiN jako budynek użyteczności publicznej zostaje.
Dlaczego w takim razie chcesz go wyburzać?
Budynek administracyjny z czasów hitlera. Tzn zostal zbudowany w celu użytkowych, a nie jako symbol przeciw Żydów, Polakom czy komu tam jeszcze.
Pkin zostal zbudowany jako symbol przyjaźni polsko-radzieckiej. To chyba zamyka dyskusje? Rownie dobrze migla sie tam znaleźć biblioteka narodowa.
Nie, bo nie zostal w tym celu wyniesiony
@del855: o, to tak jak Dom Partii w Warszawie z którym już nie ma takiego problemu.
A Zamek w Malborku też burzymy, bo nie został wzniesiony w celach muzealnych?
@del855: Niezbyt. Zresztą o ile wybór "metro vs.PKiN" to legenda miejska tak czy gdyby w ramach przyjaźni polsko-radzieckiej zbudowano metro kazałbyś je zaorać?
Belweder został przebudowany jako rezydencja księcia Konstantego
Owszem, mogę się nawet spytać o Meczet w Kordobie, bo symbol islamskiej Hiszpanii, ale jednak go nie zburzono.
@del855: Ty się sam codziennie ośmieszasz
Dom partii - jak dla mnie do piachu, ale możemy rozważyć
Malbork - no zostal wyniesiony w celach użytkowych, nie jako symbol ucisku
Ile raz zadasz to samo pytanie?
Juz kilka razy napisalem, ze użytkowe rzeczy zostają, bo tak sie dziwnie skalda, ze jak jakies panstow napadło na drugie i je zdominowało - to symbolika tego nie wyraża sie w rozbudowie kanalizacji czy sieci tramwajowej - tylko miejsc symboli. I pkin jest takim miejscem symbolem.
@del855: zamek nie został wzniesiony jako symbol ucisku xD on został wzniesiony dosłownie w celu ucisku
PKiN - zbudowany jako symbol ucisku, od samego początku pełni funkcję użyteczności publicznej dla polskich obywateli - zburzyć
Zamek w Malborku - zbudowany w celu ucisku, dla Polaków funkcję użytkowe (nie mylić z użytecznością publiczną) zaczął pełnić dopiero po prawie 200 latach
Wystarczy spojrzeć na mapy o zobaczyć, że PKiN w obecnej formie nie ma racji bytu.
Został wyniesiony (w wiekszosci) przed poroznieniem sie z korona, dla zakonu, a nie ucisku Polski, a skoro potem przez 300 lat pełnił funkcji rezydencji królewskiej a jeszcze pozniej dla Prusakow - to widocznie byli zdania ze to budynek bez symboliki.
Pkin - juz pisalem, dla mnie mogła byc tam bibliotekę narodowa, dalej jest symbolem przyjaźni polsko-radzieckiej
Ile razy mozna pisać to samo?
@demagog: ład architektoniczny centrum xD
z jednej strony centralny i złote tarasy, z drugiej domy centrum, z trzeciej kamienice, z czwartej bloki
jesteś pewien, że tam jest jakikolwiek "ład" i to akurat pkin go zaburza?
@demagog: większość zabudowy w tamtej okolicy i tak jest młodsza od pkinu
źródło: image
PobierzRaczej się nie przekonamy do swoich racji, więc dyskusja też raczej sensu nie ma. Miłego popołudnia w takim razie!
A ja uważam ze twoje uważanie jest bez znaczenia bo taka jest oficjalna geneza tego budynku. Rownie dobrze mozesz miec oponie, ze armia radziecka nas wyzwilila spod okupacji niemieckiej... jak nowy marszałek... on pewnie tez chce zostawić pkin w spokoju.
No nie dogadamy sie, trudno. Dzieki.
@demagog
Ale nie powtarzaj bzdur. 80 kamienic to było na obszarze PKiN+Plac Defilad+Park Świętokrzyski i to przed wojną. Część uległa zniszczeniu jeszcze w 1939, a większość podczas wojny, tutaj możesz zobaczyć zdjęcia z 1945r.
https://zdjecia.korzeniemiasta.pl/
Na terenie obecnego PKiNu było może z max.40 kamienic, a pod budowę to nie wiem czy zburzono nawet 10