Wpis z mikrobloga

@o__0 wiem, zawsze interesowały mnie takie cmentarze. Najwięcej takich znajdowałem na Warmii, czasami cmentarz bogatej rodziny niemieckiej gdzieś na wzgórzu albo porzucony cmentarz niemiecki.
Takie betonowe ramki widziałem tylko na terenach poniemieckich ale często na tabliczkach były polskie nazwiska
  • Odpowiedz
@kbmocny kiedyś znalazłem taki cmentarz w zagajniku pod Poznaniem. Szedłem gruntową droga, patrzę, ze ścieżką odchodzi na bok, zajrzałem a tam cmentarz. No nie powiem, byłem w lekkim szoku. Nagrobki zachowane, niektóre z w miarę świeżymi zniczami, widać ktoś z miejscowych (lub rodzina) wpada tam raz na jakiś czas
  • Odpowiedz
@Noicozezebowniema w mojej okolicy też było w lesie pewne miejsce pamięci niby tam z czasów wojny jakieś groby czy coś. Uczniowie szkoły tam chodzili co rok żeby dbać itp ogólnie z tym miejscem była związana pewna historia do momentu aż przyjechali badacze i oddziału IPNu z Wrocławia zaczęli kopać przeszukiwać i się okazało że tam nic kompletnie nie ma xd a ludzie z wioski w szoku xd taką historyjka
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam No tak, tak. Dokładnie tak, tak.

Dlatego mlodzi nowobogaccy obwieszają się złotem, pierścionkami itd jak ruscy.
A na drogach rozbijają się swoimi drogimi furami jak ruscy.

No tak, tak. Dokładnie tak. Dlatego młode p0leczki robią sobie usta, policzki jak szalon, a rynek tego badziewia co roku puchnie o 300% jak w
  • Odpowiedz
@Zmorka: Te polskie też są ładne i skromne i są większe bo częściej są rodzinne, daleko do poziomu kiczowatości prawosławia i grekokatoicyzmu, normalne tradycyjne katolickie groby nie różniące się od takich włoskich dajmy na to, ale wiadomo ZACHÓD GUT POLSKA BAD
  • Odpowiedz