Aktywne Wpisy
dzien_dobry_22 +406
dzien_dobry_22 +289
I teraz pięknie widać ile kabzy mają te wszystkie firemki, w większości pracownicy z----------ą za najniższą krajową, ale lepiej w--------ć 1,5 mln na jakąś fundacyjke dla reklamy niż poprawić warunki pracy albo dać podwyżki. #latwogang

Yy, czy odgłos szurania krzeseł i wywalone db przez to to normalne w nowej budowlance? Spędzam ostatnio sporo czasu na zdalnej robocie i nigdy na to tak uwagi nie zwracałem, ale mam fix więc może to przez to. Sąsiad za ścianą i sąsiad na skos poniżej mają kopiuj-wklej układ i płytki w salonie-kuchni. Każde przesuwanie ich krzeseł to po prostu mocny hałas, podkreślam oni nie są nade mną a jeden jest za ścianą a drugi pod nim. Sprawdzone, mają coś tam kleić pod krzesłami ale czy to w ogole normalne? Nowe bloki , właściciel mówi ze żelbet. Fakt że się sfokusowałem na tym i pracuję 10h dziennie a to studenci którzy są cały czas no ale nadal się zastanawiam. To patodeweloperka czy standard? tak samo jak na pięcie chodzą to niesie się
#mieszkania #budownictwo #nieruchomosci #remontujzwykopem #patodeweloperka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: w starej i nowej, kto nie mieszka na samej górze, w skrajnym lokalu, ten ma dookoła głowy cudze hałasy
mam szeregówkę i jak ją porównuje do bloku, do tych biegających nad głową dzieci i nieustannych rozmów na klatce (nic nie dały nawet nowe drzwi wejściowe) to się zastanawiam, jak w takich warunkach można odpoczywać po pracy czy spać
blok służy mi do przechowywalni rzeczy
@mirko_anonim: nie zawsze
ale często
Generalnie rada dla tych co będą odbierać mieszkania - wydajcie kilka stówek na pomiar akustyki mieszkania, przed odbiorem, gdy nikt jeszcze nie wykonuję remontu. W nowym budownictwie to jest ruletka, trafisz na spokojnych sąsiadów i nigdy nie zwrócisz na to uwagi, trafisz na dzieciaki z ADHD to dostaniesz nerwicy lękowej.
To jest jedyny moment, by udowodnić deweloperowi wady izolacji akustycznej.
Drugie pytanie, to już kwestia tego czy masz punkt poprzedni. Wtedy masz prawo sądownie wymagać od właścicieli usunięcia defektów.
Generalnie temat mega ciężki, wszystko opiera się o spełnienie minimalnych wymagan przez deweloperów (minimum na styk, cienkie stropy jak tylko się da). Dlatego lepiej
zapoznałem się z normami i one są niskie, m.in z tego co rozumiem to wg obecnych norm można słyszeć sąsiada na zasadzie "pomruku", a jak za ścianną masz 2-3 chłopa i imprezę to oni generują taki db że wyraźine można słyszeć i jest to zgodne z normami. Poza tym obstawiam, że na etapie oddania to może być ok, potem ktoś lekko podkuje ścianę czy w ogóle