I teraz pięknie widać ile kabzy mają te wszystkie firemki, w większości pracownicy z----------ą za najniższą krajową, ale lepiej w--------ć 1,5 mln na jakąś fundacyjke dla reklamy niż poprawić warunki pracy albo dać podwyżki. #latwogang
@ipkis123 ty wymagasz od wykopków wiedzy ekonomicznej na poziomie wykraczającym poza szkołę podstawową? Jeden przyglup tak napisał a potem pół wykopu powtarza
To jest jakieś magiczne zaklęcie ktore powoduje, że jak dam na jakaś fundacje 100k to państwo odda mi to 100k czy co?
@ipkis123: Nie, ale taki Budimex, który wpłacił 1,5 mln, sam CIT odprowadza grubo ponad 200 mln, z wszystkimi podatkami grubo ponad 500 mln ROCZNIE, może sobie takie 1,5 mln darowizny odpisać, bo to są dosłownie drobne względem tego, co oddają państwu w daninach.
@dzien_dobry_22: XTB wpłaciło ponad milion złotych, mój kuzyn zarabia tam ponad dyche miesięcznie na jakimś śmiesznym stanowisku. To są małe pieniądze?
@ipkis123: Ta XD Tak samo jak ludzie piszą rzeczy w stylu „No, jego tak naprawdę nie stać na to X6, po prostu wziął w leasing” tak, jakby nie trzeba było za to auto płacić xD
@wrth: bo to prawda? przeciez do 6% od dochodu mozesz sobie odliczyć od podatku jesli to poszło na darowizny, w praktyce to ich mniej kosztuje bo to poszłoby w podatki a tak idzie do jakiejś fundacji, de facto ten koszt został przerzucony na państwo czyli na nas wszystkich
@D3V1L: od dochodu nie podatku. Czyli efektywnie 1 mln * 19% = 190 000 podatku mniej. Nie ma żadnej sztuczki. Ciekawostka gdyby prezes ten milion sobie wypłacił w wynagrodzeniach efekt byłby taki sam.
@D3V1L: możesz sobie odliczyć od DOCHODU darowiznę. Max do 6% wartości dochodu. Czyli jak masz dochodu 100 mln 6 mln możesz odliczyć od podstawy stanowiącej opodatkowanie. Zatem w skrócie: wpłacając na fundację te 6 mln, zapłacisz podatek od 94 mln zamiast od 100 mln Zatem wykorzystując max limit to przy 9%
ty wymagasz od wykopków wiedzy ekonomicznej na poziomie wykraczającym poza szkołę podstawową? Jeden przyglup tak napisał a potem pół wykopu powtarza
@wrth: no nie do końca, bo wielu ludzi na własnych działalnościach serio tak robi - kupują rzeczy, których nie potrzebują, bo można je wrzucić w koszty. Tak jakby to wtedy było za darmo xD
@Gonzzo: nigdzie nie napisałem że to zysk mimo że jest to faktyczny zysk - firma dostaje darmowa kampanie marketingową, lansuje sie na charytatywnosci oraz dodatkowo oszczedza na podatkach (co obciąża budżet państwa) napisałeś zresztą to samo co ja więc nie wiem czy pomyliłeś odpowiedzi czy zesrales sie do mnie a potem powtorzyles to samo co ja xd
@pitv: Ale kolega miał problem, że jak dają darowizmę to państwo ma im tyle samo oddać, no to napisałem, że taki budimex temu państwu daje dużo, dużo więcej.
@D3V1L: Kampania marketingowa - tak. Ale nie darmowa - przecież wpłaciła pieniądze, mimo że charytatywnie, to wpłaciła. Nie jest "darmowa".
Lansuje się na charytatywności? To nie reguła. Z resztą jakie to ma znaczenie kiedy cel jest szczytny. Jakie to ma znaczenie dla tego kogoś kto ma dostać środki z tej zbiorki np. na leczenie?
Oszczędza na podatkach? Przecież policzyłem ci że nie ma z tego ogólnie zysku. Czy oszczędności (żebys się nie
@Gonzzo: Twoja matematyka jest poprawna, ale Twoja logika biznesowa leży. Tak lansują się na charytatywności, bo takie akcje robione są często charity washing + reklama musze ci tłumaczyć? Sprawdź sobie przykład Nestle - to nawet nie jest koszt tylko inwestycja, darowizna to po prostu najtańsza forma reklamy z gigantyczną przebitką wizerunkową. No jak nie ma oszczędności skoro darowizna (reklama/inwestycja) kosztuje 810 000 a nie 1 000 000 - kupowanie sobie dobrego imienia
@ipkis123: Nie, ale taki Budimex, który wpłacił 1,5 mln, sam CIT odprowadza grubo ponad 200 mln, z wszystkimi podatkami grubo ponad 500 mln ROCZNIE, może sobie takie 1,5 mln darowizny odpisać, bo to są dosłownie drobne względem tego, co oddają państwu w daninach.
Czyli jak masz dochodu 100 mln
6 mln możesz odliczyć od podstawy stanowiącej opodatkowanie.
Zatem w skrócie:
wpłacając na fundację te 6 mln, zapłacisz podatek od 94 mln zamiast od 100 mln
Zatem wykorzystując max limit to przy 9%
@Arivederczi: injak to wypranie działa?
@wrth: no nie do końca, bo wielu ludzi na własnych działalnościach serio tak robi - kupują rzeczy, których nie potrzebują, bo można je wrzucić w koszty. Tak jakby to wtedy było za darmo xD
@Drogomir: bo je potem sprzedają na olxie jako prywatna osoba ( ͡º ͜ʖ͡º)
napisałeś zresztą to samo co ja więc nie wiem czy pomyliłeś odpowiedzi czy zesrales sie do mnie a potem powtorzyles to samo co ja xd
@pitv: Ale kolega miał problem, że jak dają darowizmę to państwo ma im tyle samo oddać, no to napisałem, że taki budimex temu państwu daje dużo, dużo więcej.
Kampania marketingowa - tak. Ale nie darmowa - przecież wpłaciła pieniądze, mimo że charytatywnie, to wpłaciła. Nie jest "darmowa".
Lansuje się na charytatywności? To nie reguła. Z resztą jakie to ma znaczenie kiedy cel jest szczytny. Jakie to ma znaczenie dla tego kogoś kto ma dostać środki z tej zbiorki np. na leczenie?
Oszczędza na podatkach? Przecież policzyłem ci że nie ma z tego ogólnie zysku. Czy oszczędności (żebys się nie
Twoja matematyka jest poprawna, ale Twoja logika biznesowa leży.
Tak lansują się na charytatywności, bo takie akcje robione są często charity washing + reklama musze ci tłumaczyć? Sprawdź sobie przykład Nestle - to nawet nie jest koszt tylko inwestycja, darowizna to po prostu najtańsza forma reklamy z gigantyczną przebitką wizerunkową.
No jak nie ma oszczędności skoro darowizna (reklama/inwestycja) kosztuje 810 000 a nie 1 000 000 - kupowanie sobie dobrego imienia