Wnioski z badań empirycznych dotyczących podatków są jednoznaczne: najmniej szkodliwe dla wzrostu gospodarczego są podatki od nieruchomości i podatki od konsumpcji (VAT, akcyza). Najbardziej szkodliwe jest opodatkowanie bieżącego dochodu.
Our results confirm the view that revenue-neutral tax reforms focusing on a shift from income taxation to consumption and property taxation would promote growth.
Ludzie nie tyle ze tego nie rozumieją, co nie przyjmują do wiadomości.
Dla nich 40-60% podtakow od etatu to cytuje "wolność" ewentualnie norma - tak samo jak 0% podatku od nieruchomości. No bo gdyby NOMINALNIE zamienić te 18-32% dochodowego na ok 1,2% powszechnego katatstru lub ok 2% z kwota wolna 25m2/os to bylby to szczyt komunizmu, chociaż złotówki zapłacone do US te same....
@talmudyczny_triumfalizm Adam Smith był zwolennikiem podatku katastralnego, nawet głośno myslal o jego progresji. No chyba ze Adam Smith nie był liberałem (w sensie ekonomicznym)?
neoliberalizm jest formą kultu religijnego gdzie nie liczą się badania, tylko mantry do ducha Miltona Friedmana
@talmudyczny_triumfalizm: Przecież Milton Friedman był zwolennikiem opodatkowania nieruchomości, podobnie jak cała rzesza liberalnych myślicieli, m.in. Adam Smith, John Stuart Mill, Henry George. Oni rozumieli różnicę pomiędzy kapitalizmem a feudalizmem i prowadzili krucjaty przeciwko "rentierom" = landlordom.
No bo gdyby NOMINALNIE zamienić te 18-32% dochodowego na ok 1,2% powszechnego katatstru lub ok 2% z kwota wolna 25m2/os
MOzesz se poteoretyzowac, ale dobrze wiesz ze tak nie bedzie. Wprowadzając podatek katastralny od pierwszego mieszkania nie zlikwidują dochodowego. Oba będą funkcjonowały i dlatego dla mnie kataster ssie pałkę. Coraz bardziej jestem na nie. Chyba, ze zakladamy ze antyspekulacyjny zostanie juz tak na wieki od 3. mieszkania,
Johansson i in. (2008) Taxation and Economic Growth
Arnold i in. (2011) Tax Policy for Economic Recovery and Growth
Acosta-Ormaechea i in. (2019) Tax Composition and Growth: A Broad Cross-country Perspective
Şen i Kaya (2023) Do revenue-neutral tax swaps boost growth?:
#nieruchomosci #mieszkanie #demografia #ekonomia #gospodarka #podatki
źródło: F3rsir3WcAAgz49
PobierzLudzie nie tyle ze tego nie rozumieją, co nie przyjmują do wiadomości.
Dla nich 40-60% podtakow od etatu to cytuje "wolność" ewentualnie norma - tak samo jak 0% podatku od nieruchomości. No bo gdyby NOMINALNIE zamienić te 18-32% dochodowego na ok 1,2% powszechnego katatstru lub ok 2% z kwota wolna 25m2/os to bylby to szczyt komunizmu, chociaż złotówki zapłacone do US te same....
@talmudyczny_triumfalizm: Przecież Milton Friedman był zwolennikiem opodatkowania nieruchomości, podobnie jak cała rzesza liberalnych myślicieli, m.in. Adam Smith, John Stuart Mill, Henry George. Oni rozumieli różnicę pomiędzy kapitalizmem a feudalizmem i prowadzili krucjaty przeciwko "rentierom" = landlordom.
Milton Friedman talks about property taxes
MOzesz se poteoretyzowac, ale dobrze wiesz ze tak nie bedzie. Wprowadzając podatek katastralny od pierwszego mieszkania nie zlikwidują dochodowego. Oba będą funkcjonowały i dlatego dla mnie kataster ssie pałkę. Coraz bardziej jestem na nie.
Chyba, ze zakladamy ze antyspekulacyjny zostanie juz tak na wieki od 3. mieszkania,