Wpis z mikrobloga

Tutaj mamy przykład jednego z poważniejszych wykroczeń drogowych które zgłosiłem. Na przedstawionym zdjęciu widzimy deptak w Brzeźnie w Gdańsku. Mamy tu drogę dla rowerów, chodnik i stragany. Na wprost znajduje się plaża. Kierujący jechał slalomem między pieszymi i rowerzystami. Zachowanie bardzo niebezpieczne z uwagi na dużą ilość dzieci. Ta szaleńcza jazda mogła się naprawdę źle skończyć.

Za jazdę wzdłuż po chodniku grozi mandat 1500 zł i 8 pkt karnych. W tym przypadku właściciel pojazdu nie stawił czoła konsekwencjom. Dostał mandat z art 96 § 3, za nie wskazanie kierującego. Znając policję otrzymał dolne widełki za to wykroczenie, czyli mandat 800 zł. To pozwoliło mu zaoszczędzić 8 pkt karnych i aż 700 zł.

W komentarzu jak zwykle mandat.

#konfitura #samochodoza #uprzejmiedonosze
czerwony_kmer - Tutaj mamy przykład jednego z poważniejszych wykroczeń drogowych któr...

źródło: szalencza jazda

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MiedzygalaktycznyMors: no racja. I ja np nie mam telefonu do żony a co dopiero mesengera żeby wysłać i zapytać (xD!). Podanie przykładu 1:1000 to bezczelność. Sam dosłownie 2 dni temu mandat za 161 na autostradzie płaciłem, mojej firmie udało się ustalić w jakiejś 7min że ja to ja, oraz że to auto ze 100 które mają we flocie jest przypisane mi. Bzdury wierutne pieprzysz
  • Odpowiedz
@czerwony_kmer: dlatego uważam ze punkty powinny się liczyć też na pojazd a kary ma zapłacić właściciel. Jak ktoś notorycznie popełnia wykroczenie to rekwirujemy auto. Nie będzie uciekania od mandatów poprzez nie wskazanie sprawcy a mandaty za złe parkowanie można by walić automatem
  • Odpowiedz
Sprawcą wykroczenia drogowego jest kierowca, nie zawsze właściciel.

@MiedzygalaktycznyMors: No, ale my oczekujemy bardzo prostego systemu - wskazujesz konkretnie kto prowadził, albo jesteś winny. Tu nie ma haczyka.

Nikt nie uwierzy, że pożyczyłeś samochód bezimiennemu bezdomnemu, którego nie znasz.

To samo na leasingu - ktoś go podpisał i wziął auto, i to ten ktoś jest w takim razie odpowiedzialny za pilnowanie. Firma nie wie który przedstawiciel handlowy jechał danego dnia danym autem?
  • Odpowiedz
@WaveCreator: o jakiś ty mądry i znasz odpowiedź na wsxystko... A jak właścicielem są dwie osoby to co? Punkty i wyroki dzielimy po równo? A jak właścicielem pojazdu jest osoba prawna spoza Polski-kto zbiera punkty lub idzie siedzieć? Prezes, prokurent a może właściciel większościowy?
  • Odpowiedz
o jakiś ty mądry i znasz odpowiedź na wsxystko... A jak właścicielem są dwie osoby to co? Punkty i wyroki dzielimy po równo?

@MiedzygalaktycznyMors: dlaczego nie? można zrobić nawet, że obie dostają tyle samo punktów jeśli nikt się nie przyznaje, a kasa na pół

A jak właścicielem pojazdu jest osoba prawna spoza Polski-kto zbiera punkty lub idzie siedzieć? Prezes, prokurent a może właściciel większościowy?

@MiedzygalaktycznyMors: Osoby spoza Polski
  • Odpowiedz
@MiedzygalaktycznyMors: Jak właścicielem pojazdu jest osoba prawna spoza Polski to jest pewnie nawet nie promil sprawców, więc nikt nie umrze jak przepisy go nie obejmą. Ważne żeby był bat na zdecydowaną większość kieroców, którzy sprawiają problemy - Polaków w prywatnych samochodach i kierowców zawodowych.

Chyba, że sugerujesz, że ludzie zaczną zakładać firmy w Czechach żeby móc jeździć bezkarnie w Polsce - to wtedy: xD

Posiadanie samochodu to odpowiedzialność, czego nie
  • Odpowiedz