Wpis z mikrobloga

Mirki, pijcie ze mna kompot - wlasnie wyplaty z dywidend zaczely mi wystarczac na pokrycie rachunkow i hipoteki (mega drogiej, po same kule). Feels good. Nie mam zamiaru przestac pracowac ale uczucie ze ma sie taka poduszke jest bezcenne.
#finanse #fire #gielda
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 5
@kureci_paratko: splata hipoteki (najtanszego kredytu jaki mozesz wziac) jest nierozsadna w moim przypadku - skoro gielda, ba nawet konto oszczednosciowe daje wiecej... Wzialem wlasnie kredyt po same kule w wieku 38 lat na 32 lata.
  • Odpowiedz
@ksos: Piona Miras. Też brałem hipotekę po same kule, żeby część taniego kredytu wsadzić w giełdę. Tak ładnie urosło że mogę spłacić całą hipotekę dzisiaj ale w życiu tego nie zrobię. Poczekam na korektę na giełdzie i ładuję znowu w akcje a pracą na etacie podtrzymuje ten cały schemat.
  • Odpowiedz
splata hipoteki (najtanszego kredytu jaki mozesz wziac) jest nierozsadna w moim przypadku - skoro gielda, ba nawet konto oszczednosciowe daje wiecej... Wzialem wlasnie kredyt po same kule w wieku 38 lat na 32 lata.

@ksos: Nawet po uwzględnieniu podatków?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 7
@russo @UsmiechnietyAnon 50% w JEQP, 30% w JEPI, Reszta SP500 VUSA, All-World Div, i FTSE100 Div z UK. Mam jeszcze troche pojedynczyk stockow, ale ich nie wliczam - po prostu jak rosna to ucinam troche tluszczyk i kupuje za to JEQP. AA i mam jeszcze pojedynczy stock z Avivy, ktora placi 7% dividendy co pol roku - mam to przeznaczone na zakupy w Costco ;) Co do wielkosci kapitalu -
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 6
@Leithain: w UK nie ma podatkow od dywidend jesli trzymasz kapital na specjalnym koncie - Stock and Shares ISA - razem z zona mozemy wplacic ponad to bez podatkow ok 200k PLN rocznie.
  • Odpowiedz
splata hipoteki (najtanszego kredytu jaki mozesz wziac) jest nierozsadna w moim przypadku - skoro gielda, ba nawet konto oszczednosciowe daje wiecej.

@ksos: Szczerze? Jak to działa? Pytam bo sam mam kredyt i patrząc na powiedzmy najbliższe 30 rat to kapitału powiedzmy spłacę 15k, a odsetek 30k. U ciebie to na pewno wygląda jeszcze "ciekawiej"
Jaka giełda czy konto oszczędnościowe pozwala zarobić na czysto 30k po włożeniu 15k? I to w
  • Odpowiedz
@ipkis123: bez sensu to liczysz. Oprocentowanie kredytu opa to pewnie z 4 proc. Z dywidend za ten sam kapitał dostaje pewnie z 6-7. Więc różnica to zysk opa. Poza tym jak reinwestuje te dywidendy to działa procent składany i po x latach jego zysk z dywidend nawet się podwoi a hipoteka będzie ciągle mieć te 4 proc. Jest to oczywiście teoria ale zazwyczaj się sprawdza.
  • Odpowiedz