Wpis z mikrobloga

Mirki, pijcie ze mna kompot - wlasnie wyplaty z dywidend zaczely mi wystarczac na pokrycie rachunkow i hipoteki (mega drogiej, po same kule). Feels good. Nie mam zamiaru przestac pracowac ale uczucie ze ma sie taka poduszke jest bezcenne.
#finanse #fire #gielda
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 6
@UsmiechnietyAnon: zyje na wiosce dla bialych kolnierzykow i tam gdzie jest old money wiec czuje sie mega bezpiecznie i nawet drzwi nie zamykam, a dzieci lataja same bez opieki, ale pare mil dalej wjezdzajac do centrum juz za bardzo nie. Imigranci nie sa problemem, a raczej biali crackheadzi, i inne chavsy.
  • Odpowiedz
50% w JEQP, 30% w JEPI, Reszta SP500 VUSA, All-World Div, i FTSE100 Div z UK. Mam jeszcze troche pojedynczyk stockow, ale ich nie wliczam - po prostu jak rosna to ucinam troche tluszczyk i kupuje za to JEQP. AA i mam jeszcze pojedynczy stock z Avivy, ktora placi 7% dividendy co pol roku - mam to przeznaczone na zakupy w Costco ;) Co do wielkosci kapitalu - oczywiscie nie powiem

@
  • Odpowiedz
@roonie

@kureci_paratko: Jeżeli zarabia więcej niż płaci odsetek od kredytu to gdzie problem?

Ja nie mam problemu i cieszę się, że komuś się udało. Zapytałem tylko normalnie o to ile ma tam kapitału. Seriózně každé takie pytanie musi być negatywnym pytaniem?! O.O
  • Odpowiedz
@MaciejPN: Jeśli oprocentowanie hipoteki jest wyższe, niż zysk z lokat/dywidend to w pierwszej kolejności spłacać hipotekę. Jeśli zysk z lokat/dywidend jest wyższy niż hipoteka, to spłacanie hipoteki nie musi być priorytetem. Chociaż co do drugiego wariantu, ja i tak w pierwszej kolejności spłaciłbym hipotekę, bo jak nam ostatnie 5 lat pokazało, stopy procentowe mogą wystrzelić z zupełnie od nas niezależnych powodów a wtedy możemy wrócić do pierwszego wariantu.
  • Odpowiedz
@ipkis123: Czyli płacisz 1500 zł raty (w tym 1000 odsetek), a przy 7% kapitału jakieś 170 k zostało. Dysproporcja wynika z tego, że masz dosyć drogi kredyt a niską ratę.
  • Odpowiedz
@roonie: to nie mój kredyt, to przykładowa estymacja. Bardziej mi chodzi o to, że skoro OP jest na początku drogi kredytowej to zamiast inwestować mógłby nadpłacić. Bardziej mu się na tym etapie opłaci.

O dysproporcje się nie martw, dużo się nadpłaca :)
  • Odpowiedz
@ipkis123: no nie, nawet jeśli ma milion hipoteki i milion w akcjach dywidentowych ale oprocentowanie kredytu jest niższe niż jego zysk z uwzględnieniem podatku to nie opłaca się nadpłacać
  • Odpowiedz