Wpis z mikrobloga

Ktoś wytłumaczy jak można budować budynek z balkonami wbudowanymi w bryłę budynku? Przecież to jest znaczne ograniczanie dziennego czasu naświetlenia mieszkania. No i dodatkowo to uczucie jak wychodzisz na balkon i czujesz się taki... otoczony, w zamknięciu, stłamszony, jak w jakiejś grocie.

Na poniższym rysunku porównałem dostęp światła słonecznego w balkonie wystającym z bloku vs balkonie wbudowanym w bryłę. Widzimy, że słońce które jest z boku potrafi już oświetlić całe pomieszczenie z balkonem niebieskim, zaś w przypadku balkonu czerwonego dopiero promienie zaczynają dochodzić przy prawej krawędzi.

#nieruchomosci #patodeweloperka #deweloperka
PrzyjaznyMireczek - Ktoś wytłumaczy jak można budować budynek z balkonami wbudowanymi...

źródło: Screenshot from 2025-11-13 08-28-49

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PrzyjaznyMireczek: Nie wszędzie można zrobić balkon, wtedy robi się taką loggie, albo jakąś hybrydę. Na loggii też mniej odczujesz wiatr więc w niektórych lokalizacjach będzie bardziej praktyczny, bo na zwykłym balkonie będzie mocno wiało. Jeśli chodzi o nasłonecznienie to jak najbardziej masz rację, często przy loggii robi się też okna w tych krótszych ścianach by złapać więcej tego słońca. Moim zdaniem i tak obecnie projektanci częściej unikają takich loggii/tarasów ze
  • Odpowiedz
@PrzyjaznyMireczek: IMO loggie są o wiele lepsze, niż balkony, bo zapewniają, że:

1. nie leje ci na głowę be paskudnego, plastikowego daszku
2. zapewnia prywatność

A to nadal powierzchnia otwarta, więc światła jest dość.
  • Odpowiedz
@PrzyjaznyMireczek: Ja mam otwarty a wolałbym loggie. Mam pełno dużych okien i zero problemu z naświetleniem a, że nie mam żadnego zadaszenia na balkonie to wieje i pada, pranie zmoknie albo zwieje.
  • Odpowiedz
@Jrammy loggia to rozwiązanie premium, zresztą pełno jest też tego w budownictwie PRL, balkony w większości to patodeweloperski syf służący wyciskaniu PUM przy c------j użyteczności tego rozwiązania.

Jeszcze ok jak są loggie z zewnątrz a balkony na wewnętrzną stronę budynku, to jakiś kompromis, ale jednak patodeweloperka coraz częściej wygrywa
  • Odpowiedz