Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto dziedziczyć mieszkanie?
Hej, chciałbym poznać Wasze zdanie, może ktoś był w podobnej sytuacji.

Moi rodzice mieszkają w domu 4-kondygnacyjnym w mieście powiatowym (ok. 60 km od miasta wojewódzkiego). Na dole jest warsztat stolarski brata, potem mieszkanie rodziców (które miałbym dziedziczyć), a wyżej dwa piętra (ok. 150 m²) zajmuje mój brat z żoną. Ja mieszkam na co dzień w mieście wojewódzkim, mam tam kawalerkę 30 m², pracuję hybrydowo (często zdalnie), więc do rodziców wpadam regularnie i czasem pracuję stamtąd.

Rodzice zapisali mi mieszkanie w tym domu (ok. 80 m², w którym oni teraz mieszkają). Z jednej strony — super lokalizacja, wszędzie blisko, trochę sentymentu, w lecie można zrobić grilla, trzymam w tym domu sporo rzeczy, bo w bloku nie mam miejsca.
Z drugiej — przez warsztat jest spory hałas i bałagan wokół domu, co trochę psuje klimat i ogólnie nie sprzyja spokojnemu życiu.

Nie wiem, czy warto to dziedziczyć i potem ponosić koszty utrzymania, skoro pewnie nie chciałbym tam na stałe mieszkać. Z drugiej strony — szkoda by było się wszystkiego zrzekać, bo to jednak rodzinne miejsce i lubię tam wracać w weekendy. Mimo tego syfu oraz hałasu.

Co byście zrobili na moim miejscu?
Dziedziczyć mimo wszystko, czy lepiej porozmawiać z rodzicami o zmianie testamentu póki jeszcze jest czas?

#nieruchomosci #kiciochpyta #dom #mieszkanie #dziedziczenie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: a jakie masz wyjście? przecież nie sprzedadzą tego mieszkania obcej osobie żeby ci dać pieniążki :)

odziedziczysz to, rodzice jeszcze żyją to może potrwać i 20 czy 30 lat to wtedy nie wiesz jaka będzie sytuacja ze stolarnią, z bratem , z hałasem w roku 2055

to wtedy będziesz się martwił stosownie do sytuacji
  • Odpowiedz