Wpis z mikrobloga

Jaki macie limit karty kredytowej?
Czy warto go sobie zwiekszac skoro bank akceptuje co jakis czas?
Obecnie mam £4500. Ogolnie nie potrzebuje korzystac ale na logike jak mam wiekszy limit to moge kupowac wiecej z ochrona section 75,
Wiec moge uzyc te £2250 na jedna tranzakcje zeby nie uzywac wiecej niz 50% limitu. Typu bilety lotnicze,hotele,wynajem samochodu, ubezpieczenia.

#uk #kartakredytowa #banki #finanse #gielda #pytaniedoeksperta #pytanie #oszczedzanie #kartyplatnicze

Jaki macie limit karty kredytowej?

• £1000 13.5% (7)
  • £2000 7.7% (4)
  • £3000 11.5% (6)
  • £4000 7.7% (4)
  • £5000 3.8% (2)
  • £6000 11.5% (6)
  • £7000 44.2% (23)

Oddanych głosów: 52

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@mielonkazdzika: Z jakiego banku masz? jakies dobre benefity dostajesz przy okazji?
Ja mam z loydsa ale sie zastanawiam przeniesc bo nic ciekawego nie oferuja.

Czyli jak sobie zwiekszam limit co kilka miesiecy a nigdy nie przekrocze 50% limitu to mi nie zmniejsza credit score chyba?
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: mam kilka kart i uzywam je tam gdzie daja mi najwiecej benefitow, w cash back albo w punktach. Jak bedziesz zakladac to zobacz na jakies porownywarki bo to sie ciagle zmienia. Nigdy nie zwracalem owagi czy przekraczam 50% a credit score mam zawsze wysoki. Jak robilem remortgage to chcieli tylko statements z banku (3 miesiace)
  • Odpowiedz
@Dzesidzejms W UK karty kredytowe są za darmo i mają ochronę Section 75, co oznacza ze jeśli kupisz jakiś sprzęt to odpowiada za niego też bank - więc możesz reklamować w sklepie, u producenta, robić chargeback u operatora karty albo reklamować w banku. W UK jest 6 lat ochrony ustawowej po zakupie.
  • Odpowiedz
@adamsowaanon Jak chce Ci się zbierać punkty, bo na przykład latasz dużo, to Amex BA, ja za punkty latam na święta w dwie osoby z bagażami i kosztuje to 2 funty. Jak nie latasz BA i innymi w tej sieci to zwykła Cashback Amex, co roku daje zwrot 1% wydanej sumy bodajże. Poza Amexem nie ma za wiele fajnych ofert, Barclays ma kartę która daje z Amazonu zwroty, na prime day
  • Odpowiedz
  • 0
co daje taka karta kredytowa? Prócz kosztow kredytu

@Dzesidzejms: nie mam żadnych kosztów kredytu bo spłacam w ciągu 30dni całość,
Dodatkowo wynajmując samochód za granicą w wielu wypożyczalniach nie da się bez karty kredytowej, albo za Extra opłata bezzwrotną

O charge back z frajerami oszustami też warto wspomnieć, Ryanair podczas covidu mógł mnie cmoknac i kasę musiał oddać, na debetowej już nie musiał oddawać ludziom
  • Odpowiedz
  • 0
@sebastian-rogalski: to nie chodzi o używanie nie swoich pieniędzy z desperacji,
Ja mam oszczędności i inwestuje na giełdzie,
Ale nie mając karty kredytowej zapłacisz więcej za wynajmem samochodu w porównaniu do kogoś kto ma kartę kredytową,
Mimo że żadnej opłaty za to dodatkowej nie zapłacę na karcie kredytowej.

Oraz linie lotnicze mają na ciebie wywalone jak będzie kolejny covid, kasy nie oddadzą
A na karcie kredytowej muszą oddać
  • Odpowiedz
nie mam kardy kredytowej, bo nie kupuje za pieniądze których nie mam

@sebastian-rogalski: to nie chodzi o to zeby kupowac cos za pieniadze ktorych nie masz. Tylko o to ze pieniadze masz a wybierasz platnosc kartami kredytowymi bo w ten sposob, zarabiasz, i masz wieksza ochrone.
A i nie ma zadnych kosztow o ktorych wspomnial @Dzesidzejms zwyczajnie placi sie caly miesiac kartami a na koniec miesiaca splata idzie z
  • Odpowiedz
  • 1
@mielonkazdzika: ktoś im wmówił że zadłużanie jest złe.
Nie nie jest.
Tak samo jak raty 0% przecież inflacja wtedy działa na naszą korzyść.
Minimalizm z pragmatycznym kupowaniem daje sporo oszczędności.

Tak samo jak znajomi lub rodzina nie płacą za całość ubezpieczenia za samochód na rok bo mówią że jak by sprzedawali to nie dostaną zwrotu, co nie jest prawdą,
A dodatkowo tracą bo płacąc odrazu masz jak za 11 miesięcy
  • Odpowiedz
O charge back z frajerami oszustami też warto wspomnieć, Ryanair podczas covidu mógł mnie cmoknac i kasę musiał oddać, na debetowej już nie musiał oddawać ludziom

@adamsowaanon: nie prawda. na karcie debetowej tez jest chargeback, tez dostalem zwrot od banku za bilety podczas covidu na karte debetowa.
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: jak nie tak silny? w taki sam sposob jest to zglaszane do organizacji i organizacja sie kontaktuje z sprzedawca zeby wyjasnil. nastepnie sprzedawca albo nie daje odpowiedzi - automatycznie zwracaja, albo odpowiadaja i bank moze tez odpowiedziec.
czasami bank odrazu zwroci jezeli widzi ze jest duza szansa na taki zwrot od organizacji (ale wciaz moga to pozniej zabrac, jak jednak przegraja), albo musisz czekac az reklamacja sie calkiem zakonczy
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: nie mam kardy kredytowej, bo nie kupuje za pieniądze których nie mam

@sebastian-rogalski: XDDD nie wiem jak ty, ale ja dostaje wypłatę raz w miesiącu i tego samego dnia wydaje ją w całości, to na spłatę karty (wiem ile wydałem w miesiącu) a reszte pieniędzy mogę puścić w tango na lokatę/giełdę.

@adamsowaanon: nie prawda. na karcie debetowej tez jest chargeback, tez dostalem zwrot od banku za bilety podczas
  • Odpowiedz
na kredytówce dostaniesz zwrot hajsu nawet jak biznes się zawinie i nie będzie z kogo ściągać chargebacku

@urus2137: na debetowce tez.
  • Odpowiedz