Wpis z mikrobloga

Korzystał ktoś z wypłaty z #ppk na wkład własny? Czytam umowę ppk różowej bo rozważamy wypłatę z jej ppk żeby płacić niższe raty, ale nie do końca jeszcze wiem czy to się opłaca. Po spłaceniu tej pożyczki do #ppk to normalnie dalej działa na takich samych zasadach, że po osiągnięciu wieku emerytalnego można wypłacić całą kwotę tak jakby tej pożyczki nie było? Umowa jest tak napisana, że nawet konsultant stwierdził, że musi się dowiedzieć i wtedy nam odpowie xD #nieruchomosci #kredythipoteczny #pytaniedoeksperta #finanse
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BrakWolnegoLoginu: raczej odjeta bedzie kwota pozyczki. To wyplacanie funkcjonuje tak jakbyc nigdy nic nie wplacil. Poza tym jak raz wyplacisz kase z tego to pozniej jest jakis okres karencji, ze nie mozesz ponownie przystapic przez bodajze 2 czy 5 lat do tego systemu.
  • Odpowiedz
@BrakWolnegoLoginu korzystałem, wypłacasz środki bez żadnego potrącenia, oddajesz tyle ile wyciągnąłeś z ppk bez żadnego oprocentowania. Mi towarzystwo wysłało harmonogram rat - zaczynam spłacać po 5 latach od wybrania środków xD przez 15 lat, oczywiście możesz nadpłacac i spłacać szybciej. Wybranie środków z ppk nie wpływa potem w żaden sposób na same warunki ppk
  • Odpowiedz
@BrakWolnegoLoginu: Ta wypłata to jest nieoprocentowana pożyczka od samego siebie. Zaczynasz zwracać po 5 latach i kończysz po 15. Oczywiście możesz nadpłacic. Nie wypisuje cię to z ppk. Normalnie nowe środki się tam gromadzą. Wypłatę na wkład własny można zrobić tylko raz na całe życie. Ja musiałem cofnąć bo zmieniłem nieruchomość już po wypłacie i już nigdy nie będę mógł zrobić drugiej wypłaty.
  • Odpowiedz
Korzystał ktoś z wypłaty z #ppk na wkład własny?

@BrakWolnegoLoginu: Jest kilka możliwości wypłaty środków z PPK. Jedną z nich jest wypłata bez podania przyczyny, skutkuje to pomniejszeniem części środków i koniecznością zapłaty podatku dochodowego od zysków kapitałowych. Środkami można wtedy dowolnie dysponować i użyć ich jako wkład własny

Istnieje również możliwość wypłaty tych środków na pokrycie wkładu własnego. Występuje obowiązek zwrotu tych środków. Nie ma wtedy utraty
  • Odpowiedz