Wpis z mikrobloga

Robienie dziecka w 2025 to skazywanie go na cierpienie.

Sam nigdy nie chciałem mieć dziecka ale bardzo szanowałem ludzi którzy odważyli się podjąć tego zadania. Niestety ale teraz po 2-3 latach z AI coraz częściej widzę, że to ślepa uliczka i jak nie masz majątku na kilku milionów żeby mieć pasywny dochód to dziecko będzie cierpieć. Jeszcze do niedawna wystarczyło pomóc dziecku w edukacji i była duża szansa, że zostanie jakimś inżynierem dzięki czemu będzie godnie żyć, a jak nie to wyjedziecie z tego kraju i tam go przywitają z otwartymi ramionami. Teraz AI będzie redukować ilość wakatów, poważniejsze i lepiej płatne prace będą w krajach rozwiniętych jak USA, Francja, Chiny i nikt tego nie będzie outsourcował bo ich praca będzie zbyt ważna.
Wielkie korpo będą miały swój monopol dzięki któremu nie będą musiały nic robić, a i tak będą zbijać miliardy i blokować rynek mniejszym.

Zaraz ktoś powie, "to ucz dzieciaka kłaść płytki" spoko ale to komu będzie kłaść te płytki jak wszyscy będą je kłaść xD?
Jedynie godne życie będzie miała garstka która dostanie się na studia lekarskie i specjalizacje ale to i tak raczej trzeba być już w rodzinie lekarskiej bo na studia jest limit roczny 10k, a specjalizacje 5k a i tak nikt tego nie zmieni w tym k--------u gdzie (p)0słami w rządzie są dzieci lekarzy jak Biejat.

#p0lska #antynatalizm #medycyna #lekarz #programista15k
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Z takimi zarobkami życie jest prawie jak na kodach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Ksiega_dusz: bez kitu, stabilna, szanowana praca z sektą która zawsze obroni swój rynek żeby czasem nie było za dużo lekarzy. Choćby AI zastąpiło wszystkie inne zawody, to tu i tak będziemy potrzebowali miliona lekarzy żeby mogli sprawdzać jedno zdjęcie rentgenowskie dziennie.
  • Odpowiedz
Zawsze może zostać lekarz jak teraz ludzie i żyć zarabiając po 60-100k na miesiąc w Polsce. Z takimi zarobkami życie jest prawie jak na kodach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Ksiega_dusz: Po co zostawać lekarzem jak można zostać programistą i kosić 80k siedząc na home-office i grając w gierki na steam, a realnie pracując jakieś 2h dziennie średnio + nie musisz dostawać się na mega długie studia,
  • Odpowiedz
@ubijakitopiel a co powiesz o rodzicach dziecka które teraz wchodzi w dorosłość, mieszkają w powiatowym, żadnej własnej nieruchomości czy większych oszczędności żeby dziecku zapewnić łatwiejszy start. Według mnie to jest skazanie go na pracę w kołchozie
  • Odpowiedz
  • 0
@ubijakitopiel Ale jęczycie, nigdy nie poznasz przyszłości. Bardzo możliwe że będzie podatek od AI to jest okradanie rządu. Tera jest euforia a za 5 lat będzie już strach by dubskrybcja AI się opłacała.
  • Odpowiedz
@ubijakitopiel: to jest wszystko takie wymądrzanie sie. nikt nie wie co bedzie za 5.10 a co dopiero 20 lat. jak swiat bedzie wygladal. co sie zmieni. zycie to jedna wielka zagadka. i nie chodzi o to zeby nie robic dzieci bo co to bedzie.. ja po prostu dzieci nie chce i nigdy nie chcialem BEZ WZGLEDU na to jak dobrze czy zle jest. nie jestesmy tacy sami.
  • Odpowiedz