Wpis z mikrobloga

✨️ Jak przebranżowić się na programistę w wieku 30 lat?
Cześć, mam za kilka lat osiągnę magiczny wiek - 30 lat, a do tego czasu chciałbym się przebranżowić, otóż wybór padł na coś z IT, zawsze mnie to interesowało lecz życie niestety tak mnie pokierowało że dopiero teraz jest na tyle stabilne że czuję się gotowy temu poświęcić w pełni. Wiem że sytuacja w tej branży zmienia się bardzo dynamicznie, chciałbym na naukę poświęcić nawet parę lat, żeby wejść do tego zawodu już z jakimiś umiejętnościami. Mam kilka pytań do ludzi którzy w tym siedzą. Moje wykształcenie techniczne jest nie powiązane z tą branżą.

Jestem typem samouka, uczę się trochę przy pomocy AI i YouTube, nauczyłem się dzięki temu pisać jakieś bardzo proste kody w Pythonie stosując różne formuły, ale mówię o naprawdę prostych rzeczach typu kod który potrafi na przykład przy logowaniu upomnieć użytkownika ze użył za mało lub za dużo znaków jeśli zapytanie jest o nazwę użytkownika lub hasło. Mógłbym uczyć się dalej i rozumieć coraz to nowsze formuły ale bardzo demotywuje mnie to że napisanie takiego kodu i poprawienie kilku błędów które popełnie zajmie mi z 30 minut, a chatgpt napisze mi to w 5 sekund dużo ładniej, szybciej, i ogólnie lepiej, już domyślam się że pisanie kodu od zera nie ma zbyt dużego sensu więc moje pytanie brzmi:
- w jakim kierunku powinienem skupić moją naukę aby wiązać z tym przyszłość zawodową?
- czy warto inwestować w kursy i certyfikaty? ceny takich kursów sięgają 10 tysięcy złotych
- czy są jakieś strony które „symulują” pracę programisty i dają zadania w postaci kodów z błędami które trzeba znaleźć i poprawić?
- jak mogę wykorzystać AI do sprawnej nauki tego zawodu?
- nie wiem w którą stronę kierować swoją naukę czy to ma być HTML, Java itp…
- czy to realne wejść w tą branżę bez wykształcenia związanego z nią, oraz bez wcześniejszego doświadczenia? oczywiście jak będę czuł się na siłach to planuje jakiś staż itp.
- AI najbardziej poleca mi pisanie prostych kodów i robienie portfolio na github, ale wracając do poprzednich linijek mojego tekstu tak jak pisałem, AI te kody potrafi napisać w parę sekund bezbłędnie i lepiej, więc nie widzę tutaj dużego sensu
- pytanie do zawodowych programistów, jakbyście dzisiaj zaczynali w tej branży, to od czego byście zaczęli, na co byście nie marnowali czasu, co byście zrobili na moim miejscu aby być pracownikiem tej branży?

#programista15k #programowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Hej nie pisz do szuflady, idź w webdev coś prostego PHP/js i pisz np. pluginy do Wordpress lub e-commerce i sprzedawaj.

Na tym szybko się nauczysz i jednocześnie będziesz zarabiał od początku, może nie kokosy ale zawsze.

Jak złapiesz podstawy to później jest już z górki, wszystkie języki programowania są podobne. Ważne żeby się łatwo i przyjemnie wbić.

Nie słuchaj porad typu: tylko Java, teraz jest golang na czasie itp. Startuj od
  • Odpowiedz
@mirko_anonim AI to najgorsze co możesz wykorzystać w nauce programowania… AI może być fajnym narzędziem do robienia drobnych powtarzalnych rzeczy, ale i tak wynik trzeba sprawdzić czy ma sens a jak się człowiek dopiero uczy to nie umie sprawdzić tego sensu i tym samym uczyć się błędnych rzeczy, nieoptymalnych czy po prostu bezsensownych. Często mi się zdarzało że o coś poprosiłam AI i wypluł mi coś co po wielu testach i
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola: AI jest świetne do nauki kiedy znasz już programowanie ale uczysz się czegoś nowego, np. nowego frameworka albo języka.

Kiedy nie znasz podstaw to możesz korzystać z AI ale musisz rozumiec co robisz, nie tylko kopiować co wypluje model.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najlepszy sposób na naukę programowania nawet w świecie AI i tego że dużo kodu generujesz automatycznie jest nadal ten sam

ZRÓB SOBIE SWÓJ PROJEKT

programowanie to tylko narzędzie, wykorzystaj je żeby zrobić sobie coś co Cię
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

zawsze mnie to interesowało

Za każdym razem xd

No offence, na powaznie, bez wkręcania kitów - nie masz szans wbić się teraz bez expa i studiów. Studenci mają problemy ze znalezieniem darmowych praktyk żeby zaliczyć semestr, ludzie z doświadczeniem po zwolnieniu szukają nowej pracy kilka miesięcy. Nikt nie spojrzy na cv gościa
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Stary, obecnie doświadczeni programiści mają problem ze znalezieniem roboty i piszę to jako jedna z tych osób. Serio bym sobie opuścił programowanie jako ambicję zawodową i potraktował to bardziej jako hobby. Może jak będziesz dostatecznie zdeterminowany i weźmiesz udział w paru dużych projektach open source, to wtedy coś z tego wyniknie. Okno dla ludzi bez kierunkowego wykształcenia zostało zamknięte, a już webdev to w ogóle jest ślepa uliczka.
  • Odpowiedz