Aktywne Wpisy

innych +384
ludzie naprawdę wpłacą 70mln na fundację takiego typa xd
plusujcie to zawołam jak się okaże z tego afera za jakiś czas
#latwogang
plusujcie to zawołam jak się okaże z tego afera za jakiś czas
#latwogang
źródło: Zrzut ekranu 2026-04-25 233633
Pobierz
Piotrek7231 +34

Cześć, mam za kilka lat osiągnę magiczny wiek - 30 lat, a do tego czasu chciałbym się przebranżowić, otóż wybór padł na coś z IT, zawsze mnie to interesowało lecz życie niestety tak mnie pokierowało że dopiero teraz jest na tyle stabilne że czuję się gotowy temu poświęcić w pełni. Wiem że sytuacja w tej branży zmienia się bardzo dynamicznie, chciałbym na naukę poświęcić nawet parę lat, żeby wejść do tego zawodu już z jakimiś umiejętnościami. Mam kilka pytań do ludzi którzy w tym siedzą. Moje wykształcenie techniczne jest nie powiązane z tą branżą.
Jestem typem samouka, uczę się trochę przy pomocy AI i YouTube, nauczyłem się dzięki temu pisać jakieś bardzo proste kody w Pythonie stosując różne formuły, ale mówię o naprawdę prostych rzeczach typu kod który potrafi na przykład przy logowaniu upomnieć użytkownika ze użył za mało lub za dużo znaków jeśli zapytanie jest o nazwę użytkownika lub hasło. Mógłbym uczyć się dalej i rozumieć coraz to nowsze formuły ale bardzo demotywuje mnie to że napisanie takiego kodu i poprawienie kilku błędów które popełnie zajmie mi z 30 minut, a chatgpt napisze mi to w 5 sekund dużo ładniej, szybciej, i ogólnie lepiej, już domyślam się że pisanie kodu od zera nie ma zbyt dużego sensu więc moje pytanie brzmi:
- w jakim kierunku powinienem skupić moją naukę aby wiązać z tym przyszłość zawodową?
- czy warto inwestować w kursy i certyfikaty? ceny takich kursów sięgają 10 tysięcy złotych
- czy są jakieś strony które „symulują” pracę programisty i dają zadania w postaci kodów z błędami które trzeba znaleźć i poprawić?
- jak mogę wykorzystać AI do sprawnej nauki tego zawodu?
- nie wiem w którą stronę kierować swoją naukę czy to ma być HTML, Java itp…
- czy to realne wejść w tą branżę bez wykształcenia związanego z nią, oraz bez wcześniejszego doświadczenia? oczywiście jak będę czuł się na siłach to planuje jakiś staż itp.
- AI najbardziej poleca mi pisanie prostych kodów i robienie portfolio na github, ale wracając do poprzednich linijek mojego tekstu tak jak pisałem, AI te kody potrafi napisać w parę sekund bezbłędnie i lepiej, więc nie widzę tutaj dużego sensu
- pytanie do zawodowych programistów, jakbyście dzisiaj zaczynali w tej branży, to od czego byście zaczęli, na co byście nie marnowali czasu, co byście zrobili na moim miejscu aby być pracownikiem tej branży?
#programista15k #programowanie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
Na tym szybko się nauczysz i jednocześnie będziesz zarabiał od początku, może nie kokosy ale zawsze.
Jak złapiesz podstawy to później jest już z górki, wszystkie języki programowania są podobne. Ważne żeby się łatwo i przyjemnie wbić.
Nie słuchaj porad typu: tylko Java, teraz jest golang na czasie itp. Startuj od
Kiedy nie znasz podstaw to możesz korzystać z AI ale musisz rozumiec co robisz, nie tylko kopiować co wypluje model.
źródło: 1000008948
PobierzZRÓB SOBIE SWÓJ PROJEKT
programowanie to tylko narzędzie, wykorzystaj je żeby zrobić sobie coś co Cię
Nie wiesz, nie umiesz znaleźć jaki przerabiają program na studiach? To nie jest dla ciebie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
Za każdym razem xd
No offence, na powaznie, bez wkręcania kitów - nie masz szans wbić się teraz bez expa i studiów. Studenci mają problemy ze znalezieniem darmowych praktyk żeby zaliczyć semestr, ludzie z doświadczeniem po zwolnieniu szukają nowej pracy kilka miesięcy. Nikt nie spojrzy na cv gościa