Wpis z mikrobloga

@kidi1 Może w twoim świecie. Komentarze odnoszą sie do postu który tyczy się HELOŁIN, a to raczej nie jest tradycja rodzinna. Weź już mnie daj na czarno i sobie żyj w swoim świecie bo nie rozumiesz różnicy między tradycją rodzinną a tradycjami państwowymi XD
  • Odpowiedz
@Cogito-sum: tak? A wiesz jak na przykład wyglądał tradycyjny model rodziny u Słowian? Bo całkowicie odmienne od modelu judeo-chrzescijanskiego. I raczej bardzo ciężko mówić że coś tutaj zostało pomieszane tylko opuszczone i zastąpione na masową skalę.

"Tradycja to przekazywane z pokolenia na pokolenie obyczaje, wierzenia, wartości, sposoby myślenia i zachowania, które są uznawane przez daną społeczność za ważne dla jej tożsamości."

Sianko pod obrusem to co najwyżej może być folklor
  • Odpowiedz
@ogurkiszony75: A w ogóle najśmieszniejsze jest to że Halloween to też Katolicki zwyczaj wywodzący się z Irlandii gdzie dzieciaki przebierały się za dusze zmarłych, chodziły po domach i w zamian za ciastka obiecywały pójść pomodlić się za zmarłych z danego domu xD
  • Odpowiedz
@KRUSZAUKE:

a czy tradycji się nie bierze właśnie z kultury naszych przodków?

Może Pan sam stworzyć tradycję w obrębie swojej komórki rodzinnej. Może też się wytworzyć nowa tradycja np. z trendu reklamowego albo poprzez przyjęcie tradycji z innych kultur/krajów.

I to się właśnie dzieje. Przodkowie nie stanowią warunku koniecznego.
  • Odpowiedz
@LexLuci nie pytałem skąd bierze się tradycja. A powiem więcej, scrollując trochę wyżej zobaczysz mój komentarz w którym sam opisuje skąd biorą się tradycje.

-"Tradycje powstają i są przekazywane z pokolenia na pokolenie jako obyczaje, poglądy, wierzenia, sposoby myślenia i zachowania, które są uznawane przez daną zbiorowość za społecznie ważne.
Mogą one wynikać z długiej historii i być związane z konkretnymi wydarzeniami"
  • Odpowiedz
A mogę sobie sam wybrać swoją tradycję?

@kidi1: nie, możesz wybrać tradycję, którą przekażesz następnym pokoleniom

To co jest teraz to po prostu kultura. Jak przekażesz zwyczaj organizowania haloween następnym pokoleniom to będzie to tradycja
  • Odpowiedz