Wpis z mikrobloga

Via #reddit :

Kilkanaście lat temu rozwiązano ciekawą zagadkę z 1688 roku. Zagadka ta brzmiała następująco: czy osoba niewidoma od urodzenia, potrafiąca odróżniać przedmioty np. zmysłem dotyku poprzez ich kształty (takie jak kula czy sześcian), będzie w stanie odróżnić je wyłącznie za pośrednictwem wzroku, gdyby dano jej taką możliwość? Odpowiedź uzyskano w 2003 roku po przywróceniu wzroku 5 takim osobom, a brzmiała ona

#ciekawostki #medycyna #nauka #filozofia
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anomalocaracid: @dzieju41 niech wygrokuję za Was ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

odpowiedź "nie" (uzyskana w 2003 roku na podstawie eksperymentu z 5 osobami) odnosi się do badań przeprowadzonych w ramach Project Prakash, programu założonego przez indyjskich i amerykańskich naukowców (m.in. Pawana Sinhę z MIT). W tych badaniach przywrócono wzrok dzieciom i młodzieży (w wieku 8–17 lat), które były niewidome od
  • Odpowiedz
  • 2
@marek_antoniusz wiesz. To pokazuje jak ludziom bardzo brak pokory i wyobraźni. Jak im się zawsze wydaje, że wiedzą i rozumieją wszystko. A wystarczy wyeliminować JEDEN zmysł i już świat jest kompletnie inny.
  • Odpowiedz
@Aaa12345: Ja podejrzewam, że spora część dzieciaków z tamtego eksperymentu też była to w stanie zrobić. Tylko nie było to na zasadzie widzę kulę, myślę kula, ale widzę kulę i w głowie powoli dopasowuję sobie to co widzę do wyobrażenia i dotyku. Czyli zajmuje to dłuższą chwilę i efekt: człowiek ma problem.
No i prawie na pewno, pierwszy okres po przywróceniu wzroku, to było intensywne uczenie się nowego zmysłu. Na
  • Odpowiedz