Wpis z mikrobloga

#samochody
Teoretycznie płyn hamulcowy trzeba wymieniać co 2 lata, tak mówią. Ale w praktyce wielu ludzi zmienia go dużo, dużo pózniej.

Z tego co wiem - to rekordzisci nawet około 10 lat nie wymieniali. I nic się nie dzieje.

Teoria, teorią, a w praktyce to ile można tego nie wymieniać?

I to samo pytanie z płynem chłodniczym
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xvenowski dwa które mam teraz kupowane jeszcze przed covidem wcześniej też miałem po 5-6 lat. Ale nie sugeruj się moimi zaniechaniami. Ja jestem noga w tych sprawach i jak mechanior nie powie żeby coś zmienić, to z własnej inicjatywy paliwo i płyn do spryskiwaczy dolewam
  • Odpowiedz
  • 0
@Chekatomba: To troche czasu miałeś te auta, ale też nie jakoś super długo. Gdybyś miał dłużej to byśmy mogli lepiec ocenić. A płyn chłodniczy dolewałeś, czy nawet tego nie robiłeś? Bo pewnie zmieniać - nie zmieniałeś
  • Odpowiedz
@Xvenowski:

Gdy nie hamujesz mocno to stary plyn moze nie dawac żadnych objawow.
Problem z nim jest taki ze jest higroskopijny cvzyli chlonie wode.
Jezeli bedzie jej za duzo te plyn moze sie zagotowac od intensywnego hamowania i moc hamulcow spadnie.
Dlatego jak chcesz uzywac stary plyn to przynajmniej zalatw sobie tester ktozy mierzy zawartość wody
  • Odpowiedz
  • 0
@WykopanyDzon: Ale ja intensywnie nie hamuje, nie miałem nigdy takiej potrzeby, zawsze delikatnie.
I długich tras nie robie póki co.

Czyli dopóki bede jezdzic, jak jezdze to nie musze zmieniac?

Zmienić dopiero, gdy zechce mi się zrobić długą trase, bo wtedy nigdy nie wiadomo co i jak, może bedzie potrzeba ostrego hamowania
  • Odpowiedz
@Xvenowski, do wymiany rozrządu Ci dużo zostało? Bo wtedy bym przy okazji wymienił płyn chłodniczy (o ile to nie TSI z pompą wody na osobnym pasku). Płyn hamulcowy, jeśli mają do tego maszynę i odpowietrzniki będą współpracować, to wymienią Ci na poczekaniu. Umówisz wizytę tak byś od razu wjechał na podnośnik, pół godziny i zrobione.
  • Odpowiedz
  • 0
do wymiany rozrządu Ci dużo zostało?

@NuklearnySzpadel: Szczerze pojęcia nie mam xD
Mało jeżdże, więc myśle, ze mam czas, ale na rozrządzie się nie znam.

Płyn hamulcowy, jeśli mają do tego maszynę i odpowietrzniki będą współpracować, to wymienią Ci na poczekaniu. Umówisz wizytę tak byś od razu wjechał na podnośnik, pół godziny
  • Odpowiedz
  • 0
@NuklearnySzpadel: Chętnie oddam jakiemuś warsztatowi, byle tylko zrobili to dobrze i niczego nie zepsuli... Warsztaty wolą jak ja im przywioze swoje płyny? Bo ja bym wolał dać swoje płyny, takie które są rekomendowane do auta.
  • Odpowiedz