Aktywne Wpisy

tesknilam_ +363
Nauczyciele często powtarzali, że w dorosłym życiu będzie nam brakować szkoły i życia bez obowiązków. No i tak powiem szczerze, że już to dorosłe życie, mimo że trudne, jest i tak lepsze dla mnie niż katorga którą przeżywałam w podstawówce czy w LO.
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #

ogurkiszony75 +425
źródło: temp_file6364110403219876580
Pobierz

Do tej pory uzywałem książek Jerzego Skarżyńskiego do treningu maratonowego. Polećcie proszę inne (może lepsze) pozycje.
Sam widzę, duży minus w jego metodologii dla long runów - brakuje tam trochę przyśpieszania/wplatywania tempa maratonowego. Chyba zbyt ogólnikowe. Dziękuje
#bieganie #maraton
Ostatnio robiłem trening na 3:45-3:30 i zrobiłem go w pełni. Ponadto zrobiłem <1:40 PB na 1/2 - więc nastawiałem się na spokojne złamanie 03:40.
Niestety nie udało mi się na wyścigu zbliżyć się do tego wyniku - a problemu upatruje w Long Runach i zbudowanej wytrzymałości.
Dlatego właśnie chcę spróbować innej metodyki na przyszły rok
Zapytałem, bo ja totalnie nie biegam według jakichś planów. Po prostu biegam sobie dla przyjemności, co drugi dzień po 16-18 km, bez patrzenia na tempo i to zbudowało wytrzymałość, że ostatni maraton zrobiłem w 3:15, półmaraton 1:31.
@jackieboy: Potrzebujesz bazy tlenowej, które dają zwykłe luźne biegi. Potrzebujesz wytrzymałości mięśniowej, które dają biegi długie i biegi progowe. Potrzebujesz tolerancji akumulacji mleczanu i zdolności jego wykorzystywania energetycznego, które dają biegi progowe/ponadprogowe. Nic więcej. Zrób porządnie mikrocykl treningowy 8-10-12 tygodni w takim koncepcie i sprawdź postępy.
Sam uwielbiam bieganie dla przyjemności, ale uwielbiam jeszcze bardziej łamać własne granice ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Test przed maratonem na 1/2 - robiłem z 4:44. Więc na sam maraton planowałem 5:10. Niestety wystarczyło to tylko do 30km - co mnie mega wkurzyło mimo, że tempo docelowe zdecydowanie nie wydawało się przestrzelone. Stąd ciśnienie na zmianę treningu -
Później bardzo łatwo od sprzedać, schodzi jak świeże bułeczki
Maraton zaawansowany - Scott Douglas, Pete Pfitzinger lub Maraton Metodą Hansonów - Keith Hanson, Luke Humphrey