Wpis z mikrobloga

via Wykop
  • 0
@elektryczny_mariusz: @powsinogaszszlaja czyli jak mam takie coś

https://allegro.pl/oferta/przetwornica-napiecia-230v-12v-adapter-kabel-zasilacz-lodowki-turystycznej-10144519286

antena magnetyczna do parapetu , to jak mam pokrętło regulacji szumów w presidencie to na całym zakresie jest szum a w samochodzie jest ok np do połowy i przestaje i coś tam słychać rozmowy , a w domu z głośnika lekki szum od elektryki (samochód pod domem).Nie wiem czy coś źle robię , czy zasilacz do wyrzucenia no chyba że antena
  • Odpowiedz
@k30r: Spora część zasilaczy impulsowych się nadaje, zwłaszcza tych do zasilania sprzętu komputerowego albo routerów, ty tam potrzebujesz 300mA przy odbiorze i 2A przy nadawaniu, zalecam poszukać 3A lub większy w zakresie 12...14V
taki
albo taki
Ryzyko inwestycyjne małe, może nawet masz coś w domu co możesz użyć.

Wybierz jakiś transformatorowy
  • Odpowiedz
czy zasilacz do wyrzucenia

@k30r: to najtańsze badziewie z Chin. Do lodówki to on może i się nadaje, ale stawiam dolary przeciwko orzechom, że to on jest zasadniczym źródłem problemu.
Drugim może być antena na parapecie:)

Jak wyżej, zorganizuj sobie porządny zasilacz na transformatorze, do radyjek 4W wystarczą
  • Odpowiedz
@k30r: Ten zasilacz na 99% jest impulsowy, a filtrów w nim jak na lekarstwo. W teorii do radia najlepszy jest zasilacz transformatorowy, ale we współczesnych sieciach elektrycznych jest masa śmieci. Niektóre osoby przerabiały zasilacze od xboxa 360 bo podobno ma świetne filtry. Ja olałem temat i kupiłem aku AGM do tego zasilacz labolatoryjny na transformatorze żeby zwiększyć wydajność prądową. Działa dobrze, żywotność aku pewnie się mocno skróci ale na moje
  • Odpowiedz
  • 2
@k30r Mam przerobiony zasilacz z Xbox 360, ale zasilam nim bardziej radio samochodowe niż CB radio. Tym niemniej uprawiam na nim FM DX, czyli odbiór dalekodystansowy stacji radiowych, więc to podobnie wrażliwa na zakłócenia tematyka. I sprawuje się całkiem fajnie, więc również mogę go polecić. Dostarcza napięć 12V i 5V, z tego, co pamiętam.
  • Odpowiedz
  • 0
Zasilacz zasilaczem i oczywiściebtransformatorowy musisz wybrać, a co do anteny samochodowej w domu, to trochę to kiepski pomysł - będzie działać jak najbardziej..., ale potrzebuje sztucznej ziemii. No u Ciebie w tym przypadku robi za nią parapet, ale jest o mnirjszej powierzchni niż sztuczna ziemia dachowa samochodu.
Dlatego bazowe anteny przeważnie mają przeciwwagi...

Taki mały protip: aby część szumu i zakłóceń zniwelewać w domu tej anteny: -uziem ją, np masę anteny kablem
  • Odpowiedz