Wpis z mikrobloga

Ostatnio byłem u dewelopera, cena za metr na stronie 8700 za metr, chciałem negocjować, to mi babeczka w biurze powiedziała, że maks co mogą zejść to 100zl i 3k na garażu. Poczytałem trochę, złożyłem wniosek do rcn, zawęziłem kryteria do tej inwestycji i ceny transakcjyjna z ostatniego roku między 7500 a 8200. No ciekawe co teraz Pani z biura sprzedaży powie #nieruchomosci
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

No ciekawe co teraz Pani z biura sprzedaży powie

@x3rxlr: myślę, że coś w stylu "to było rok temu, a teraz jest teraz. Płacisz albo nie bo mam 5 ukraińców na twoje miejsce"
  • Odpowiedz
  • 2
@__MadCat: w drugiej inwestycji na tej samej ulicy, odkąd się interesuje, czyli od lipcia/sierpnia nie sprzedał się ani jeden unit. W tej o której wniosek złożyłem sprzedało się jedno mieszkanie. Dziwne jest tylko to, że według strony dewelopera sprzedali parę mieszkań w inwestycji, a w urzędzie mówią, że oni tych transakcji nie mają.
  • Odpowiedz
@__MadCat: @x3rxlr moze jeszcze dodac ze to była cena z etapu dziury w ziemi, a w zeszłym roku została tylko przeniesiona własność, stąd takie info w RCN, życie Ci natomiast jak najlepiej.
  • Odpowiedz
@x3rxlr: wg mnie takie udowadnianie im na siłę, że niby są w strasznej sytuacji i powinni to zauważyć i sprzedać Ci taniej trochę zakrawa o desperację. Sam bym raczej Ci nie obniżył ceny. Oni znają swoją sytuację lepiej niż Ty, mają rynek lepiej rozklepany niż Ty. Po prostu złożyłbym ofertę i czekał. Jak nie chcą negocjować to nara, szukam czegoś innego.
  • Odpowiedz
  • 5
@__MadCat: czyli mam nie negocjować, żeby nie daj Boże nie obrazić uczuć deweloperskich? Jak nie chcą moich 500k i się obrażą na propozycje negocjacji, to lepiej, że jednak nie podpisze tej umowy, bo nie chce wiedzieć jak bardzo ich zranię jak będę wymagać prostych ścian, albo poprawnie osadzonej stolarki.
  • Odpowiedz
  • 1
@Tang0: zgadza się, ale akurat w tej inwestycji różnica to 200zł między parterem a ostatnim, 4 piętrem. Tutaj na cenę mieszania wpływa bardziej orientacja, bo jedne okna wychodzą na oczko wodne i są skierowane do wnętrza osiedla, a drugie na zewnątrz. A z RCN mam dane na różnych piętrach i ceny kształtują się podobnie, jedynie co słusznie zauważyli, może być tak, że ceny sprzed 1,5 roku.
  • Odpowiedz
czyli mam nie negocjować, żeby nie daj Boże nie obrazić uczuć deweloperskich?

@x3rxlr: póki co to idziesz tam i się pytasz czy można negocjować, jedyne co obrażasz to swoją godność. Już Ci napisałem co wg mnie należałoby zrobić...

Po prostu złożyłbym ofertę i czekał. Jak nie chcą negocjować to nara, szukam czegoś innego.
  • Odpowiedz
@x3rxlr Nie przejmuj się tymi przygłupami co Ci tu wyspisuają.

Ciśnij deweloperucha ile wlezie, bo to w końcu Twoja kasa! Biznes to biznes! ( ͡º ͜ʖ͡º)

Jeśli masz możliwość i jest taka szansa to spróbuj znaleźć jakiegoś innego pracownika z biura sprzedaży albo samego kierownika/managera i poinformuj go o tym że pracownik nie chce ci sprzedać mieszkania.
Często jest tak że oni mają premie od
  • Odpowiedz
  • 1
@Czekolatka: na razie nic, dzisiaj dostałem dopiero dane z urzędu. Pewnie będę chciał coś utargować w przyszłym tygodniu. Jakby mi zeszli z 400zł na metrze, to bym wziął.

@Krzysztof53647 Każde 100zł na metrze, to 5k mniej kredytu. Negocjowałem już z jedną babką, opuściła 6%, tyle, że poczekałem i teraz tą ofertę którą dostałem wystawili też na stronie. Dodatkowo babka z miesiąc temu dzwoniła, że mają już kupca na moje
  • Odpowiedz
@x3rxlr to składasz ofertę kilku deweloperom i czekasz, pewnie któryś coś obniży, pokazujesz maile i pozwalasz im licytować się między sobą. Musisz mieć kontroferty.
  • Odpowiedz