Wpis z mikrobloga

nigdy nie kupię auta droższego niż 10/15k

@niebadzogrem: mój człowiek, auto to tzw skarbonka która nigdy się nie zwraca więc nie ma sensu przepłacać a potem się srać żeby nic się nie stało
  • Odpowiedz
Ale gość wsadził kij w mrowisko xD
Wasze dyskusje przypominają mi dyskusje z wątków o jedzeniu - ktoś napisze, że lubi zjeść coś w knajpie albo w ogóle coś innego niż ziemniory i mielone na obiad to zaraz się znajdą miłośnicy taniego żarcia żeby udowonić jak bardzo przepłaca, bo oni są w stanie ugotować obiad za 15zł dla całej rodziny. Albo co będziesz kupować kawę za 150zł jak można kupić rozpuszczalną wosebe
  • Odpowiedz
@Shilghter: akurat @niebadzogrem napisał całkiem sensownie, bo:

nigdy nie kupię auta droższego niż 10/15k czyli równoartowść 4 moich pensji oraz niepopularnego

a to, co się działo dalej to już inna sprawa i inni ludzie. Pomijamy tu oczywiście fakt, że jak to możliwe, że 10-15k to jego 4 pensje, czyli zarabia poniżej minimalnej? Zapewne jakby zaczął zarabiać np. 15k na miesiąc, to by kupił coś lepszego i to ma sens.
  • Odpowiedz
  • 0
@moze_sie_przyda: Odniosłem się do głupot odnośnie ABS. Cała rozmowa jest o starych autach. Z czym się nie zgadzasz?:) Stary, stary. Ma ABS ma. Można kupić? Można.
  • Odpowiedz
@BulgarskiTaboret

Od 2006 roku wszystkie nowe auta mają obowiązkowo montowany ABS.

Ale chyba tylko nowe modele? Przykładowo ten Opel Astra G to był 1998-2009, więc nie musiał mieć.
  • Odpowiedz
Nie da się nawet porównać jazdy autem za 10k do auta za 100 czy nawet 50k.

@v3ctor: To prawda, ostatnio jechałem z kumplem 100 km jego nowiutką skodą i wysiadłem bardziej zmęczony niż po 400 km starym baleronem
  • Odpowiedz
@BulgarskiTaboret to była perełka. Niski przebieg, nie pordzewiały, ładnie wyglądał, historia pojazdu spoko i tanio. Tylko po prostu stary model (mimo rocznika nie takiego starego). Niektórzy mi mówili, że bierz, po co ci jakieś nowoczesne komputery, ważne, żeby jeździł. Kiedyś ludzie takimi jeździli.

Dla mnie jednak ABS i ESP to podstawa. Po to wymyślone, żeby poprawić bezpieczeństwo.
  • Odpowiedz
To po grzyba inwestować 100k więcej w furę ;d?

@niebadzogrem: Bo jak ci sie ktos w-------i w bok na skrzyżowaniu to z gruza wyniosa cie z polamanym kregoslupem albo spakuja do worka a w nowym aucie odpala sie poduszki boczne i wyjdziesz sam drzwiami pasażera.

Ponadto nowe auta sa dla osob ktore cenia swoj czas bardziej niz hajs, lubia komfort, dobre wyciszenie, systemy ktore sprawiaja, ze jest mniejsza szansa na
  • Odpowiedz