Wpis z mikrobloga

Zawsze mam rozkmine czemu Voldemort tak c-----o ukrył horkruksy. Niby taki największy czarodziej, a zwykły debil. Wystarczy węża wysłać do Australii, a resztę horkruksów utopić w Oceanie i jakby nasz wybraniec je znalazł? Otóż c---a by znalazł xD Ale niee, lepiej 3 z 7 schować w szkole magii xDD No super plan Tom
#harrypotter
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przecież w Australii węża może dopaść cokolwiek, na przykład zwykły głód, spuszczanie go z oka to głupi pomysł.

No ale pewnie w ogóle robienie Horkruksa w żywej istocie to głupi pomysł.
  • Odpowiedz
@dzony77 Wszyscy znamy i kochamy uniwersum Harrego Pottera, jednak z biegiem lat zacząłem dostrzegać dużo nielogiczności i braku konsekwencji w naszym ulubionym świecie. W tym wątku wypisujcie wszystkie dostrzeżone przez Was absurdy i sprzeczności :) Potraktujcie ten wątek z przymrużeniem oka. Czasami absurdy są naprawdę zabawne i wcale nie psują ogólnego odbioru.

Jeżeli dany absurd będzie moim przeoczeniem albo po prostu był wyjaśniony w książkach, to również będę wdzięczny za wytłumaczenie:

- Peleryna
  • Odpowiedz
Panowie, dyskutujecie o filmie gdzie jedna z bohaterek dostała artefakt pozwalający cofać się w czasie, cały świat w momencie otrzymania mógł być jej a użyła go do uczenia się na egzaminy. Tu nie ma sensu.
  • Odpowiedz
Dostrzegam dużą niekonsekwencję w używaniu czarów leczniczych. Raz można naprostować i uleczyć złamaną kość, raz można szczepić Rona, ale Zgredka już w żaden sposób nie można próbować uleczyć. Dlaczego?

@Tomek3322: bo Hermiona nie miała już specyfików przy sobie
  • Odpowiedz
@DryfWiatrowZachodnich: Ciekawe zagadnienie. Muszę przyznać, że słabo pamiętam historię Regulusa i Stworka. Może myślał, że jeśli ktoś wytrzyma do jego przybycia bez picia, to sobie z nim pogada (bo nie będzie miał sił, żeby uciec), a jeśli nie wytrzyma, to lepiej żeby miał dużą przeszkodę przed ucieczką (bo odzyska siły zaspokajając pragnienie), a jego/jej śmierć z rąk inferiusów będzie skutkiem ubocznym o mniejszej cenie niż ewentualna ucieczka.

Może trzeba zapytać
  • Odpowiedz
@Tomek3322: dales tego tak duzo ze nikt nie odniesie sie do wszystkiego. Czesc to sluszne uwagi, ale czesc to glupoty - Bazyliszek nie hasal sobie latami (swoja droga tu jest potezna inna dziura, kto projektuje kanalizacje na rozmiar poteznego weza?), jest wprost podane ze Peleryna Niewidka Harryego jest specjalna bo zawsze dziala perfekcyjnie i nie trafi z czasem wlasciwosci, a taki Zgredek dostal z noza w klate. Nie do uratowania,
  • Odpowiedz
Panowie, dyskutujecie o filmie gdzie jedna z bohaterek dostała artefakt pozwalający cofać się w czasie, cały świat w momencie otrzymania mógł być jej a użyła go do uczenia się na egzaminy. Tu nie ma sensu.

@GaldCC: jesli sie nie myle tu sama Rowling przyznala ze z-----a i zaluje, bo obecnosc Zmieniacza powoduje ze pojawiaja sie pytania na ktore nie ma sensownych odpowiedzi
  • Odpowiedz
a wiadomo jak dzialaja te horkruksy? przyjmijmy ze ktos go zaciupal i teraz chce sie odrodzic z hrokruksow. To teraz wszystkie powinny byc zebrane razem zeby zrobic jakeis czary-mary? czy wystarczy 1? czy tez nie trzeba miec zadnego i sie telepatycznie odrodzi w kindernierspodziance?

@srgs: mogę p-------ć, ale ostatnio też mnie to zastanawiało i wychodzi na to, że źle rozumiałem ten temat przez te wszystkie lata. To nie jest tak,
  • Odpowiedz
@Tomek3322: Część z tych kwestii była znacznie lepiej przedstawiona w książkach. Na część z nich postaram się odpowiedzieć, choć inne to rzeczywiście idiotyzmy.

1. Peleryna niewidka nie była jakoś mega rzadka, ale zazwyczaj jej magia wyczerpywała się szybko. Ta Harrego było unikalna, bo działała przez tyle czasu.
2. Walki czarodziejów nie polegały jedynie na unikaniu. Można było jeszcze na przykład korzystać z transmutacji i tworzyć sobie miniony atakujące przeciwnika. Albo nagle stworzyć
  • Odpowiedz
mogę p-------ć, ale ostatnio też mnie to zastanawiało i wychodzi na to, że źle rozumiałem ten temat przez te wszystkie lata. To nie jest tak, że osoba, która stworzyła horcruxa się z niego odradza - tak właśnie myślałem, że Tom mając 7 horcruxow ma 7 żyć jak kot, bo jak oryginał umrze, to się może on odrodzić z cząstki duszy ukrytej w tych przedmiotach i tak 7 razy.

A wychodzi na to,
  • Odpowiedz