Wpis z mikrobloga

Jak przetrwać w pracy jak mam światłowstręt? Jest mega jasno od sztucznego światła z góry. Zmierzyłem czujnikiem natężenia światła i jest od 500 do 1000 lux, czyli z jednej strony naprawdę sporo, z drugiej strony 500 jest wymagane przez prawo pracy, więc raczej nie zgodzą się na przyciemnienie światła (a włączników nie ma, jest zautomatyzowane).
Dacie jakieś protipy? Czapka z daszkiem leciutko pomaga. Jedyne co mi przychodzi do głowy to okulary przeciwsłoneczne, ale dziwnie się w nich pracuje na kompie.
#pracbaza #swiatlo #korpo #programista15k
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: Lekko (10-20%) przyciemnione okulary istnieją, właśnie do fotofobii. Wiem, że są też specjalistyczne soczewki polaryzacyjne do sztucznego oświetlenia, ale musiałbyś już pytać optyka.

Okularów z "filtrem światła niebieskiego" nie kupuj, scam albo placebo w najlepszym wypadku - rok czy dwa temu były opublikowane badania kliniczne i nie wykazały żadnego mierzalnego wpływu na zmęczenie wzroku, jakość snu itp. itd.

No i praca przy monitorze na pewno nie sprzyja, ale to
  • Odpowiedz
Mam ten sam problem. Jako że firma produkująca meble - poszukałem w odpadach i dołożyłem sobie takie rozkładane ramiona do ścianki działowej. Rozkładam je i kładę sobie nad łbem 2x karton podkładkowy od europalety. Całe biurko w cieniu ładnie. To jest mój manifest, jak c-----e mamy biuro, niech każdy widzi.
  • Odpowiedz