Wpis z mikrobloga

✨️ B2B vs UOP: Rzeczywistość pracy
Zawsze jak toczy się dyskusja B2B vs UOP to pada argument, że ok na B2B nie ma płatnych urlopów ale są one wliczone w stawkę więc biorąc 26 dni i tak zostaje więcej kasy niż na UOP. Tylko że ci ludzie zapominają o czynniku psychologicznym. Byłem na B2B, przeszedłem na UOP ale mam ciągle kolegów którzy siedzą na działalności. Bolą mnie plecy? Niee nie wezmę dnia wolnego bo to 1000zł w plecy. Dziewczyna znalazła tanie wakacje za 2000? Niee bo przez tydzień nie pracując stracę 2x więcej (a przecież tyle za to można kupić). I tak z tych rzekomych 26 dni które mają w stawce wykorzystują może 5-10 rocznie. Dopiero przejście na UOP dało mi faktycznie odpocząć. #programista15k #pracait #b2b

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Do tego solidne firmy oferują KUP do UOP. Jak ktoś jest super ekspertem i wystawia dwie trzy faktury po 30k to pewnie B2B.

Ale jak masz opcję 20k brutto UOP + KUP vs 20k + vat na b2b (minus 26 dni na urlop), to wychodzi to dość podobnie, a dodatkowo masz wszystkie benefity UOPu. Choć dla mnie wymóg hybrydy lub pracy z biura przekreśla wszystkie plusy UOP i już
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zorganizowany-prekursor-72: To teraz nam opowiedz ile wziąłeś rzeczy "na firmę" typu ekspres do kawy, nowy iphone czy sportowe auto w leasing. Już nie mówiąc o tym, że mieszkania deweloperskie to wykupiły takie cwaniaczki na B2B bo IT ma nieproporcjonalne duże zarobki do reszty kraju.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 4
sprawiedliwy-opiekun-52: Powiem tak. Nie polecam B2B, chyba że jest się przed 30-tką, chce się więcej dorobić i jest się bardzo elastycznym ogólnie życiowo (czytaj: bez rodziny i dzieci). Później tylko UoP, nawet jeśli oznaczałoby to wypłatę o 50% mniejszą. Możecie się śmiać, ale podziękujecie mi jak was złapie nieoczekiwana sytuacja np. zdrowotna albo po prostu susza na rynku pracy. Kiedy wasi kumple na B2B będą łysieli ze stresu, wy będziecie odpalać
  • Odpowiedz
coś w tym jest. Zawsze 3 razy zadaje sobie pytanie czy naprawde potrzebuje tego dnia wolnego. Czy nie da się np tego załatwienia ogarnąć na 3 godzinnym urwaniu sie z roboty i odrobieniu tego wieczorem. I często sie da. Może i jest z tym wiecej kombinowania, ale koniec końców bezpieczeństwo i stabilność jaką dają mi większe oszczędności mi to wynagradza. Jak koledzy na etacie będą się bać o swoją prace bo kredyt
  • Odpowiedz