Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +21
Uwaga konkurs
Kupię dowolny, wybrany prezent na Mikołaja każdej osobie, która poda mi jakąś zaletę Minety Rajovicia (oprócz wysokiego wzrostu)
#mecz
Kupię dowolny, wybrany prezent na Mikołaja każdej osobie, która poda mi jakąś zaletę Minety Rajovicia (oprócz wysokiego wzrostu)
#mecz
źródło: 416dfff53e18b9d3eec9d369076a71cd31fa9c9e7bcee53db0990c11fb192167
Pobierz
SereneCipher +1
W jaki mało inwazyjny sposób zabić kogoś w książce? Że niby przypadek itp Bo pisze pisze i muszę się pozbyć typa i nie wiem jak.

Oto lista grzechów śmiertelnych popełnianych przez około 70-80% obecnych specjalistów od AI. Moim zdaniem:
1. Buzzword Bingo zamiast rozwiązań
Każdy prezes ma teraz "strategię AI" - czyli ChatGPT w zakładce przeglądarki. "Wdrażamy LLM-y w infrastrukturę!" = ktoś w firmie wie co to prompt.
2. Halucynacje jako feature
"AI czasem się myli, ale to normalne!" - nie kolego, to nie jest normalne jak Twój chatbot radzi klientom picie wybielacza. To że model statystyczny konfabuluje to nie usprawiedliwienie.
3. Zero zrozumienia ograniczeń
"Zrobimy AGI do końca kwartału!" - jasne, zaraz po wdrożeniu blockchain ML na kwantowych mikrousługach.
4. Etyka gdzie?
Scraperzy wszystko co się da bez pytania, biasowane datasety, zero transparentności. "Ale to open source!" - model wytrenowany na ukradnionych danych to nie open source, to paser.
5. Koszty? Jakie koszty?
"Prompty są darmowe!" - tak, jak darmowe są zapytania do API kosztującego $$$ za token. Potem płacz że infrastruktura AI żre więcej prądu niż małe państwo.
6. Każdy junior się przebrał w "AI Engineer"
Umiesz napisać openai.chat.completion()? Gratulacje, jesteś teraz AI architectem z pensją 30k/mies.
7. Overpromising x100
"Nasz AI zastąpi 90% zespołu!" - narrator: nie zastąpił. Maksymalnie skrócił czas kopiowania błędów z Stack Overflow.
8. Compliance? Nie słyszałem
RODO, GDPR, AI Act - "ależ to przecież tylko testujemy!" na produkcji z danymi klientów w USA.
Jest tego znacznie więcej, ale to temat na osobny wpis.
A zupełnie serio, to jak z każdą falą nowej technologii. Jest ogromny hype. Zaraz się unormuje