Wpis z mikrobloga

@Greensy: Nawet jakby istniał naprawdę taki przepis, to miliarderzy by go obeszli rozpraszając majątek po różnych spółkach i aktywach oraz stosując kreatywną księgowość tak, aby na papierze nie przekroczyć tej kwoty, a w rzeczywistości mieliby ile by chcieli.
  • Odpowiedz
@Greensy:

kierowca ciężarówki w USA zarabia tyle ile lekarz specjalista w Polsce. Lekarz specjalista w USA zarabia więcej, niż prezes ORLENU w Polsce.

Dobrobyt bierze się z mnożenia pieniądzy, a nie dzielenia, nigdy się małpy nie nauczycie.
  • Odpowiedz
@dqdq1: NO spoko, no to można też sprawić by jedna osoba nie mogła mieć udziałów i akcji, które sumują się do tego miliarda. To samo jeśli chodzi o nieruchomości, czy inne drogie rzeczy, których kupno jest rejestrowane.
  • Odpowiedz
@Greensy: jedną z teorii spiskowych w którą wierzę - dlaczego to turbobogaci jak Bill Gates, Bezos są za wysokimi podatkami od dochodu a cicho siedzą o podatku od majątku? Bo nie chcą dopuścić nikogo nowego do ich lukratywnego grona miliarderów. Zdecydowanie ciężej jest zarobić 100mld dolarów przy 70% podatku od dochodu niż np przy 1% rocznie od majątku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: odpalasz się totalnie zbędnie. Nikt tutaj nie napisał całej ustawy. Padł tylko pomysł żeby zrobić jakiś osiągalny konnice gry w której wygrałeś, aby nie rozwarstwiać społeczeństwa. To tylko pomysł a nie cały system. Więc możesz przemyśleć
Pomysł, albo sadzic się jak Kwoka. Dej mu pokój.
  • Odpowiedz
Padł tylko pomysł żeby zrobić jakiś osiągalny konnice gry w której wygrałeś, aby nie rozwarstwiać społeczeństwa.

@zenon_z_chorzowa1: Może w USA by zaczęli od darmowej edukacji i opieki medycznej. Ich brak prowadzi do rozwarstwienia społecznego.
Ale co zabawne wykopki popierają prywatne i kończy się na tworzeniu się kast.
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1: Nie da się ukryć że nie masz bladego pojęcia o wielu rzeczach.
Ten mem który komentujemy pochodzi z USA. Oni płaczą że mają miliarderów a wiele osób jest biednych. A rozwarstwienie wynika z powodów które wyżej przedstawiłem.
Ale skąd masz o tym wiedzieć - trzeba mieć podstawową wiedzę o świecie.
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: wyluzuj. Serio ci mówię. Bo staram się odejść w spokoju a ty sie odpalasz co raz bardziej i rzucasz hasła jak zraniona 19 letnia dziewczynka. Przeczytaj za 10 lat to co napisałem i wtedy przyznasz że sam tracisz czas, a obwiniasz wszystkich w koło. Prościsz. Mnie o coś co już dawno zrobiłem ale dalej do mnie piszesz i mnie wołasz. Przestań. Rozejdźmy sie.
  • Odpowiedz